^Lap tetejére

Debreceni Cicavilág Egyesület

2016 év összegzése

Az elmúlt négy év alatt nagy utat tettünk meg, több mint 300 cicát ivartalanítottunk és nagyon sok beteg balesetes cicát láttunk el. Igyekeztünk minél több rendezvényen a felelős állattartásra felhívni a figyelmet és az ivartalanítást népszerűsíteni. Gazdis ivartalanításunk egyre népszerűbb, mivel jelentős kedvezménnyel vihetik el cicáikat a gazdik ivartalanítani.

A korábbi évek nagyságrendjét megtartva  67 kóbor vagy mentett cica ivartalanítását finanszíroztuk. Az ivararány is változatlan, azaz az ivartalanítások 2/3-a nőstény cica volt. A kandúrok ivartalanítását is fontosnak tartjuk, mert ezzel rengeteg betegségtől, sérüléstől kíméljük meg őket.  Gazdis ivartalanításunkban 68 cica ivartalanítása történt meg. 2016. évben 887 400 forintot költöttünk ivartalanításra.

100 ezer forintos oltási és ivartalanítási programot valósítottunk meg Hajdúszoboszlón. A 2015. évben megkezdett ivartalanítási program jó alap volt az oltási programhoz, mert a múlt évben a lakótelepi cicák legnagyobb része már átesett az ivartalanításon. Az oltási programba közülük vontuk be a szelíd, könnyen befogható egyedeket. Az oltásokra az augusztus – október időszakban került sor. Kétszeri alkalommal Leucofeligen oltást, egy alkalommal veszettség oltást és microchipet kaptak a cicák, és természetesen a féreghajtás is megtörtént. Két új cicáról is hírt kaptunk, akik ebben az évben kerültek a lakótelepekre, őket még augusztus hónapban ivartalanítottuk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ivartalanítások mellett minél nagyobb számban tudjunk védőoltásokat is biztosítani a gazdátlan cicáknak, mert ezzel a legtöbb macskabetegség megelőzhető, így a kolóniák védettebbek lesznek, nem beszélve arról, hogy a lakóközösségek azon tagjai is nagyobb biztonságban érzik magukat, akik az esetleges fertőzésektől tartva eddig nem örültek a cicák jelenlétének.

A Debreceni Bike Maffiával együttműködve hajléktalan, illetve rászoruló személyek cicáinak ivartalanítását kezdtük meg. Eddig 7 nőstény cica került ivartalanításra. A projektet 2017. évben folytatjuk.

Az elmúlt évben nagyon sok sérült, beteg állaton segítenünk. Bicebóca Pannácska lábát egy csapda vágta le. Hosszú időn át tartó kezelésnek és a műtétnek köszönhetően teljes életet élhet.

Bikfickét szintén sérülten találták tavasszal. Az Achilles ínja szakadt el, melyet műteni kellett. Szerencsére teljesen felépült, és ő is családban él.

Kókusz cica egy fertőzésnek köszönhetően magas lázzal feküdt az út szélén és várta a halált. Szerencsére időben érkezett a segítség és az gyors orvosi ellátás megmentette az életét. Hasonlóan súlyos betegséggel találta etetője Lucát a temetőben. Hosszú és kitartó kezelésnek köszönhetően az ő életét is sikerült megmenteni. Sajnos nem épült fel teljesen. 

Több kidobott kölyök kezelésében is segítettük. Közel egy időben dobták ki Inci-Fincit és Pikk-Pakkot. Mindkét párosból az egyik cica viszonylag egészséges volt, hamar gazdisodott, míg Fincike és Pikk szemeivel gond volt. Már mindketten túl vannak a műtéten. Szerencsére Fincike, aki Bence lett lát egy kicsit. A befogadója őt megtartotta. Pikk aki Jack lett szépen felgyógyult és gazdit keres. 

Hófehérkének nemrég kértek segítséget. A szemén valószínűleg rákos elváltozás van. Fantasztikus összefogás indult érte. Még a kezelés elején tartunk, de már talált magának gazdit, aki imádja a kis hercegnőt.

Nagyon sok cicának nyújtottunk segítséget orvosi ellátásban, vagy oltásban az ivartalanítás mellett. Sajnos mindenkit felsorolni lehetetlen. Közel harminc cica került gazdihoz segítségünkkel, annak ellenére, hogy nem profilunk a cicáknak gazdit találni. Legtöbbször utcán élő, abszolút esélytelen egyedeknek sikerült jobbá tennünk az életét.

A cicák oltására, kezelésére, műtétjére és gyógyszerekre 1 120 680 forintot költöttünk 2016-ban. 

Köszönjük, hogy támogattatok munkánkat. Reméljük 2017-ben is számíthatunk rátok.

Copyright © 2013. Egy DeCi  Rights Reserved.