^Lap tetejére

Debreceni Cicavilág Egyesület

Oltási program Hajdúszoboszlón önkormányzati támogatással

Októberben zártuk le azt az oltási programot, amelyet Hajdúszoboszló város önkormányzatával együttműködésben, a város által rendelkezésünkre bocsátott 100 000 Ft anyagi támogatásból valósítottunk meg.

A programot megelőző személyes találkozásunk alkalmával volt lehetőségünk a város jegyzőjével beszélgetni a város lakótelepein, közterületeken élő gazdátlan macskák helyzetéről. A város vezetése előtt is ismert a probléma, a lakóközösségek körében gyakran felmerülő konfliktusok az önkormányzathoz is eljutnak, így örömmel vették az egyesület javaslatát egyrészt a nem kívánt szaporulat megelőzését célzó ivartalanítás, másrészt a betegségeket megelőző oltások tekintetében.

 

A 2015. évben megkezdett ivartalanítási program jó alap volt az oltási programhoz, mert a múlt évben a lakótelepi cicák legnagyobb része már átesett az ivartalanításon. Az oltási programba közülük vontuk be a szelíd, könnyen befogható egyedeket.

Az oltásokra Dr. Török Zsuzsanna állatorvost kértük fel, aki az augusztus – október időszakban négy alkalommal jött a helyszínekre és oltotta be a cicákat. Kétszeri alkalommal Leucofeligen oltást, egy alkalommal veszettség oltást és microchipet kaptak a cicák, és természetesen a féreghajtás is megtörtént. 

 

Két új cicáról is hírt kaptunk, akik ebben az évben kerültek a lakótelepekre, őket még augusztus hónapban ivartalanítottuk.

 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ivartalanítások mellett minél nagyobb számban tudjunk védőoltásokat is biztosítani a gazdátlan cicáknak, mert ezzel a legtöbb macskabetegség megelőzhető, így a kolóniák védettebbek lesznek, nem beszélve arról, hogy a lakóközösségek azon tagjai is nagyobb biztonságban érzik magukat, akik az esetleges fertőzésektől tartva eddig nem örültek a cicák jelenlétének.

 A hajdúszoboszlói oltási programot a jövő évben meg fogjuk ismételni, reményeink szerint az önkormányzat további támogatását élvezve.

 

Copyright © 2013. Egy DeCi  Rights Reserved.