image1 image2 image3

2020. januári beszámoló

 

Hajdúszoboszlóról kerestek meg minket, hogy egy kóbor mama lefialt. Öt apró baba született, akiket a segítségkérő szépen gondozott, felnevelték a mamával és háromnak talált gazdát is. A mama már nem ment vissza hozzá, ezért ivartalanításra nem sikerült elvinni. A megmaradt két kölyök szépen felcseperedett és ivarérettek lettek. Mivel egy fiú és egy lány cicáról van szó, ezért az ivartalanításuk nagyon fontos volt. Lujzika, a lánycica 2020. január 7-én ivartalanítva lett.

A Hortobágy utcán egy kóbor mami lefialt, így már öten is vannak. Természetesen leányzók mind, így a helyzet nagyon komolyra fordult. Hosszas szervezés után mind az öt cica megérkezett állatorvosunkhoz 2019. december 20-án. Négy egészséges volt és ivartalanítva lett. Az ötödik náthás, így kapott kezelést és majd 2020. január 10-én az ötödik cica is ivartalanítva lett.

Hajdúböszörményből egy vemhes háznál hátrahagyott cicának kértek segítséget ivartalanításban. Ancsika 2020. január 15-án ivartalanítva lett. Ideiglenes befogadónál lábadozott. Sajnos nehezen épület fel, mivel a seb körül vadhús nőtt, melyet el kellett távolítani. Azóta teljesen meggyógyult, és gazdit is találtak neki. Így többé már nem a hideg udvaron várja a segítséget.

A január hónap főleg a beteg cicákról szólt, Nagyon sok cica van, akik folyamatos gyógykezelésre szorulnak. Ők csak ránk számíthatnak. Szerencsére az elhelyezésük megoldott, így nekik már nem kell az utcán élniük, azonban orvosi ellátásukat továbbra is vállaltuk, mivel befogadóik nem engedhetik meg maguknak

Negró cica, aki sokáig a temetőben élt sajnos nagyon beteg. Néhány napja vette észre Andrea, aki gondoskodik róluk, hogy nincs jól, étvágytalan, sokat fogyott. A vizsgálatok alapján veséjét viselte meg az utcai élet. Folyamatosan gyógyszeres kezelésben részesül és többször volt az elmúlt egy hónapban infúziós kezelésen. Valamelyes javult az állapota.

Szemes cicának és társainak tavaly októberben kértek segítséget kilenc cicának, akiket a megvásárolt háznál hagyott az előző tulajdonos. Szemes ivartalanításánál a szemét megvizsgálták, kapott szemcseppet. A cica megint beteg lett, náthás. Kapott gyógyszereket, a szemét is megvizsgálták. Sajnos nem javult, így ha a náthából kigyógyul, akkor műtétre lesz szükség.

Balmazújvárosról egy cicacsaládnak érkezett segítségkérés, azonban az egyik cica beteg lett. Mivel a helyi orvosi ellátás ellenére sem javult az állapota Cirmike Debrecenbe érkezett teljes kivizsgálásra. Készült neki röntgen és ultrahang is. A röntgen alapján a fél tüdeje össze van esve. Ezt okozhatta baktériumos fertőzés is, vagy stressz. Jó esetben nem folytatódik a zsugorodás, nem kezd víz gyűlni a mellüregben és együtt tud majd élni vele a cica, csak a szapora légzés marad és kisebb fizikai terhelhetőség. Rosszabb esetben időről időre víz gyűlik a mellüregben, amit le kell szívni, és legrosszabb esetben a folyamat progresszív és egyre nehezebb lesz a légzése – hetek vagy néhány hónap és fulladni fog. Most nincs víz a mellüregben, ez jó jel. A kontroll vizsgálat eredményén sajnos javulás nem volt tapasztalható.


Glóriát meglőtték még tavaly. Azóta ideiglenes befogadónál van. Mivel elkezdett szörcsögni orvoshoz kellett vinni. Kapott antibiotikumot. Miután meggyógyult a fogait kellett kihúzni.

Köszönjük, hogy januárban támogattátok beteg cicáinkat.

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2020  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates