image1 image2 image3

2018. november-december havi beszámoló

Egy cicacsaládnak érkezett segítségkérés. A kölyköknek sikerült gazdát találniuk a segítségkérőknek. A mamát elég hosszú ideig nem sikerült megfogni, azonban még a rossz idő előtt sikerült megfogni. 2018. november 7-én végre ivartalanítva lett a mami, így neki már nem születnek kölykei. Visszament a garázsorra, ahol többen etetik és gondoskodnak róla. Neki sajnos nem sikerült gazdit találni, mivel elég vadócka.

Kitty sok-sok telet töltött már az utcán Debrecen egyik legnagyobb kolóniájában. Az idei telet szerencsére már melegben tölti. Egyesületünket kérték meg, hogy Kitty vizsgálatát támogassuk, mert láthatóan nincs jól a cica, nem tudják mi a baja. 2018. november 7-én járt állatorvosunknál teljes kivizsgáláson. Az eredményei alapján a veséi károsodtok. Állatorvosi ellátása 20 177 forintba került, amely tartalmazza a vérvizsgálat, fizikális vizsgálat, roboráló injekciók és a parazitamentesítés díját. Kittyt szeretnénk még ivartalanítani, ha állapota majd lehetővé teszi.

A Sas utcai kolóniában 2018. november 10-én egy állatvédő hölgy két beteg babát talált. Korábban nem látták ott, nem tudjuk odaszülettek-e vagy kirakták őket. A két kicsi állatorvoshoz került és megkezdődött életükért a küzdelem. Mivel két nagyon pici és gyenge immunrendszerű babácskáról volt szó állandó állatorvosi ellátásra volt szükség. Naponta kapták az infúziót és a gyógyszereket. Amikor azt gondoltuk már, hogy túl vagyunk a nehezén akkor visszaesés volt a két apróság állapotában. 2018. november 30-án a vörös babát elvesztettük. Sajnos kicsi szervezete feladta a küzdelmet. A másik babácska még pár hétig orvosi ellenőrzés mellett gyógyult, majd gazdához költözött.

Cirmóka a Nagyerdőn élt családjával. Idén két babának is életet adott. A babák állatszerető emberek segítségével gazdisodtak és Cirmóka ivartalanításában az etetője segítséget kért tőlünk. Nem volt könnyű megfogni, de végül 2018. november 26-án sikerült és ivartalanítva lett.

Dönci cicát valószínűleg bántalmazták december elején. A röntgen leletei alapján a rekesz átszakadt és a belek felcsúsztak a szívhez. Műtét nélkül a cicának nem lett volna esélye életben maradni, fájdalmas halál vagy az altatás várt volna rá. Döncike pedig egy fiatal cica, aki élni akar. Megtalálása után etetője segítséget kért neki, 51 500 forintot sikerült neki összegyűjteni. Az ellátásának további költségeit 43 245 forintot egyesületünk fizette, hogy Dönci felépülhessen.

Tigris cica a temetőbe született kóborkának 3 éve. Ivartalanított cica. 2018. december elején nem evett jól, és gyenge volt, ezért kórházba került. Erősen dehidratált volt, és a széklet a beleibe volt keményedve. Vérvételre került sor, ami alapján magas a karbamid értéke, ami a vese elégtelen működésére utal. A vizsgálat során kiderült, hogy véralvadási problémái vannak, ez pedig mérgezésre utalt. A temetőben, ahol élt nagyon sok raktár van és a későbbi terepszemle során több elhullott rágcsálót találtunk. Valószínűleg ez okozta Tigris betegségét. A kórházból az egyik etetőhöz került, hogy megerősödjön. Szerencsére az étvágya jó, és szépen javul az állapota.

Az egyik háznál, ahol meghalt a tulajdonos több cica maradt magára. Az örökösök is vettek magukhoz a cicákból, azonban olyan sok cica volt, hogy mindent nem tudták elvinni. Ezért a közelben lakók kértek a cicák ivartalanításában segítséget. Szerencsére a cicák szépen gazdira is találnak, így jelenleg két cica ivartalanítása megoldandó. Az egyik cica még októberben ivartalanítva lett, a másik 2018. december 12-én került ivartalanításra.

Debrecenben egy óvoda környékén egy 10-12 főből álló cica kolónia lakik. Kb 4-5 3-6 hónapos, a többi felnőtt. Nemük nem ismert és félősek. Néhány kedves környékbeli eteti őket, de bejárnak az óvodába és a homokozóba végzik el a dolgukat. Ez természetesen nem szerencsés, ezért a cicáknak szeretnének gazdákat találni, mielőtt az állatoknak bántódásuk esne. A cicák befogását megkezdték. 2018. november 26-án és 2018. december 20-án egy-egy kandúr cica került ivartalanításra.

Köszönjük, hogy novemberben és decemberben is támogattátok munkánkat!

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2019  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates