image1 image2 image3

2018. szeptember havi beszámoló

 

A Torockó utcán régen jártunk már. Akik figyelik munkánkat évekkel ezelőtt Tigris cica érkezett innen, akiknek az életéért izgultunk együtt. Szerencsére ő felépült és idén új cica érkezett a csapatba. Pisze nem örvend túl nagy népszerűségnek. Mivel kandúr a többi kandúr – hiába ivartalanítottak – nem fogadják örömmel. Pisze 2018. szeptember 3-án ivartalanítva lett. Így talán könnyebben befogadják a jövevényt a többiek.
2018. szeptember 4-én újabb cica érkezett ivartalanításra állatorvosunkhoz a Babits utcáról. A cica olyan mértékben férges volt, hogy férgeket hányt, így féreghajtásban is részesült. 
Segítségkérés érkezett hozzánk Balmazújvárosról, hogy az elhunyt szomszéd néni cicáinak ivartalanítását támogassuk. A három nőstény cicáról gondoskodnak, azonban megszületett kölyköknek is alig találnak gazdit. Így a saját négy cica mellett igen nagy anyagi terhet jelent a családnak a cicák ivartalanítása. 2018. szeptember 4-én Rettike, Picinyem és Bella ivartalanítva lett.
Debrecen egyik legnagyobb számú cicakolóniája az Egyetem sugárút környékén található. A területen több etetőhely is van, melyek között a cicák szabadon mozognak. A kolóniához nagyjából harminc cica tartozik. A létszám folyamatosan változik a szaporulat, az újonnan érkezők és az elhalálozások miatt. 2018. szeptember 11-én és 12-én sikerült két nőstény cicát megfogni. A cicák szerencsére nagyon jól viselték az ivartalanítást. Alig egy héttel később Gesztenye cicát fogták meg, aki szintén nőstény. Ivartalanítás után az etetőknél lábadozott. Szerencsére jól van. Sajnos beteg cica is van. Az egyik növendék cica bágyadt volt, nem evett, ezért segítségünket kérték. Mivel a cicának fekélyek voltak a szájában, ezért a szokásos ellátás mellett teszt is készült. Szerencsére ez negatív, így valószínűleg herpesz fertőzés állhat a cica betegsége mögött. Pihe ideiglenes befogadóhoz került, oltásait megkapta és jelenleg gazdi kereső.
A Dohánygyárban már három éve dolgozunk együtt a cicák etetőjével, és szeptemberben a dohánygyári cicáknál is zajlott az élet. Latte a trafós kolónia tagja, 2017. tavaszán született kandúrka. Több testvérével. Sajnos elvadultak, az emberi érintést nem ismerik, ezért megfogásához csapdára volt szükség. Igaz, nem ő, hanem a Trafó törpék anyukáját szerettük volna megfogni, de ha már bement a csapdába, az ő ivartalanítására is sor került 2018. szeptember 11-én.Bagira és Nyafi 2018. szeptember 21-én orvoshoz mentek. Bagira szeme nagyon csúnyán gyulladt, így már nagyon időszerű volt orvoshoz menni. Kapott gyógyszert és szemcseppet, reméljük szépen javul majd a szeme. Nyafi ifjonc a kolóniában. Bagira nem kedveli, ezért gyakran megveri. Ivartalanításra érkezett az orvoshoz, azonban a lábán nagyon csúnya sérülés van, melyet kitisztítottak. Nyafi szerencsére rövid időn belül gazdisodott, így nem kell tartani újabb sérüléstől.
Mikepércsről érkezett a kétségbeesett segítségkérés, ahol egy hölgy néhány gazdátlan cicát megsajnált és elkezdett etetni. Természetesen a cicák a gondoskodást apróságokkal hálálták meg, amiknek egyre nehezebb volt gazdát találni. Öt felnőtt nőstény cicából kettő már az idén lefialt, a másik három nőstény cica 2018. május 24-én anyagi támogatásunkkal ivartalanításra került. 2018. szeptember 14-én két másik nőstény cica is ivartalanítva lett. Az egyikük nyakán egy csúnya, gennyes tályog volt, amit felnyitott az állatorvos és kitisztította.
A Tátra utcán egy megsajnált mamacica miatt hamar felszaporodott az állomány. Az már csak hab a tortán, hogy újabb mami jelent meg.Az első mamát saját költségükön a segítségkérők ivartalanították. A kölykei és az új mami és kölyke ivartalanításában kértek segítséget. A cicák egy része még túl fiatal az ivartalanításhoz, ezért a legidősebbekkel kezdtük az ivartalanítást. 2018. szeptember 20-án egy nőstény és két kandúr cica járt ivartalanításon.
Az egyik debreceni intézménynél több cica is él, ahonnan egy fiatal állatvédő hölgy igyekszik elhozni őket, mert nem nézik jó szemmel a cicákat. Pár cica már ideiglenes befogadóhoz került. A cica családnak és az egyik fiatal növendéknek az orvosi ellátását biztosítottuk, sajnos a kölykök közül kettő így is meghalt. Az egyik fiatal nőstény valószínűleg sérves, ezért a műtétjét nagyon hamar meg kellett oldani, mellyel egy időben ivartalanítva is lett. Pár nappal később egy fiatal kandúr került ivartalanításra.
A Sas utcai kolóniában folyamatos a csapdázás. 2018. szeptember 21-én Angyal a környék egyik hatalmas kandúrja került ivartalanításra.
Köszönjük, hogy szeptemberben is támogattátok munkánkat, ezzel segítve a kóbor macskák ivartalanítását és a beteg cicák gyógykezelését.

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2019  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates