^Lap tetejére

Debreceni Cicavilág Egyesület

Novemberi beszámoló

Szombaton, 2017. november 4-én elütötték Hajdúszoboszlón az egyik kolóniában élő kandúrkát. Szerencsére pont állatorvosunk volt az ügyeletes, így még aznap este bekerült a rendelőbe, ahol megkezdték a sokktalanítását. A műtétre hétfőn sor került. A bal hátsó lábán többszörös nyílt törése volt. Ezt egy külső sínnel rögzítették, amit 4-5 hétig hordania kell. A szájpadlása is felnyílt. Komoly ütés érhette a fejét. Az egyik szeme is bevérzett. A szájpadlását össze kellett varrni. Szerencsére szépen gyógyul.

Egy állatvédő hölgy kért segítséget Cirmikének. Cirmike, mint minden rendes nőstény macska évente kétszer-háromszor babákkal ajándékozta meg gazdiját. Gazdija azonban egy idő után nemhogy felelős, de semmilyen gazdit nem talált az apróságoknak. Ezért úgy gondolta az a legjobb megoldás, ha a kölykök utcára rakásával oldja meg a helyzetet. Szerencsére a történet happy enddel végződött, mert az állatvédő hölgy segített az apróságoknak gazdit keresni. Cirmikét pedig egyesületünk állatorvosa 2017. november 7-én ivartalanította.

Még a nyáron érkezett a segítségkérés egy Liszt Ferenc utcai társasháznál élő kolóniának. Négy nőstény és több alom kölyöknek kértek segítséget. 2017. augusztus elején egy nőstény cicát sikerült megfognunk és elvinni ivartalanítani. Utána sajnos csak a kölykök kerültek a csapdába, akik koruk miatt még nem voltak ivartalaníthatók. Ezért átmenetileg felfüggesztettük a befogásokat. Ősz elején amikor visszatértünk három nőstény és a már ivarérett kölykök eltűntek, kizárólag egy nőstény és a pár hetes kölykei fogadtak minket. Hosszas nyomozás után találtuk meg a cicákat, akik pár udvarral arrébb költöztek. Sajnos a kereséssel értékes időt vesztettünk és már csak egy fiatal 6 hónapos körüli nőstény sikerült elvinni ivartalanítani, utána megérkezett a hideg.

Még szeptember közepén érkezett a segítségkérés egy fiatal cica részére. Tepike a parkolóban él és augusztusban volt az első fialása. A kölykök egy hét alatt elpusztultak. A segítségkérő, úgy gondolta, hogy humánusabb az ivartalanítás. Tepike azonban lehet megérezte, hogy készül valami ellene, mert nem igazán adta könnyen a bundáját. November 8-án sikerült megfogni. Hangos nyávogással fejezte ki nem tetszését az eljárás ellen. Másnap szerencsésen túl esett az ivartalanításon, valamint külső-belső parazitamentesítésen. Ivartalanítása után segítségkérői megsajnálták és nem helyezték vissza az utcára. Gondos és felelős gazdit keresnek neki.

A Vendég utcán egy fekete kóbor mami már tavaly is ott felejtette a kölykeit, akik akkor sajnos eltűntek. Idén szerencsére a három apróság szépen felcseperedett. A mamához hasonlóan azonban vadak. Az ott lakók úgy döntöttek maradhatnak a cicák, hiszen a rágcsálókat távol tartják és meg is szerették őket. Azonban anyagilag négy cica ivartalanítása nagyon megterhelő lett volna számukra. A cicák vadsága ellenére a kölyköket egy napon, a mamát pedig pár napon belül sikerült becsapdázni. A négy cica ivartalanítás után egy pár napot egy melléképületben lábadozott. Szerencsére mindannyian jól vannak, azonban most még az átéltek miatt bizalmatlanok. Azonban az ételt változatlanul elfogadják, sőt a kihelyez meleg helyet is birtokba vették.

Kitti története igazi happy end. Egy jármű alvázában érkezett vidékről Debrecenbe. Pont egy kolóniába csöppent, akik nem nagyon örültek neki, nem fogadták be, elűzték. Pár utcával arrébb egy szemetes konténer mellett ácsorgott a szitáló esőben. Szerencsére felnyalábolták meleg szobába került, ahol pihenhetett és jól lakhatott. 2017. november 13-án Kitti ivartalanítva és parazita mentesítve lett. Volt rajta néhány seb, azokat is lekezelték az orvosnál. Másnap megérkezett új helyére, ahol napokig csak evett és aludt. Szerencsére az ottani cicával és kutyusokkal jól megfér, így maradhat ott. Kitti egy kedves, igazi szobacica. Ő az utcán veszélyben volt. Az a rövid idő, amit kint töltött nagyon megviselte, hosszú idő kell, hogy kiheverje. 

2017. októberében bejelentést kaptunk, hogy egy Kossuth utcai parkolóban nagyon sok beteg kölyök cica él. Az egészséges kölykök közül többen gazdihoz kerültek. A beteg cicáknak a gazdisodása esélytelen, ezért öt kölyök cica állatorvosunkhoz került. Sajnos egy cicát a környéken lakók közül valaki bántalmazott 2017. november elején. A sérülései olyan súlyosak voltak, hogy el kellett altatni. A maradék négy cicának nagyon sürgősen megoldást kerestek gondozóik. Három cicát Budapesten állatvédők gondozásukba vettek. Pamacs cica 2017. november 17-én orvosunknál járt. Láza volt, ezért antibiotikumos kezelést, vitaminokat kapott, valamint parazitamentesítésen esett át. Ő is ideiglenes befogadóhoz került. Gyógyulása utána valószínűleg gazdisodik.

Ninát és Nanit még a nyáron tették ki nagyon betegen a Dohánygyár területére. Szerencsére egy fiatalember, aki korábban onnan fogadott örökbe cicát vállalta ideiglenesen őket. Hosszú ideig járta az orvost a két kis apróság mire meggyógyult. 2017. november 24-én ivartalanítva lettek és gazdára is találtak befogadójuk személyében.

Köszönjük, hogy novemberben is támogattátok munkánkat!

 

 

Copyright © 2013. Egy DeCi  Rights Reserved.