Augusztusi beszámoló

 Augusztusban az őszi fialási szezon előtt igyekeztünk minél több cicát elvinni ivartalanítása, hogy kevesebb kölyök szülessen.

Egy családhoz két nőstény cica szokott oda. Megsajnálták őket és etették. Cserébe évről évre kiscicákkal „ajándékozták meg” jó szándékú befogadóikat. Mivel a kölyköknek évről évre nagyon nehéz volt gazdit találni, ezért megbeszéltük az ivartalanítást. Kormi és Folti 2017. augusztus 2-án ivartalanítva lett. Mindketten többször fialtak már. Mostantól rájuk és befogadóikra is egy nyugodtabb élet vár.

2017. augusztus 7-én elkezdtük a nőstények befogását a Liszt Ferenc utcai kolóniában. Természetesen a kölykök állandóan bekerültek a csapdába, szerencsére nekik csak a kaja volt a fontos nagyon nem ijedtek meg. Türelmes próbálkozás után Olívia cicát sikerült megfogni. Az ivartalanítás után örömmel tért haza.

Augusztus elején a csapda az a nőstény cicát fogta mega Bem téri kolóniában, akinek babái voltak. Az előző almot sajnos eltüntették jó akaró emberek, így a babákat is biztonságba kellett helyezni. A mami 2017. augusztus 9-én ivartalanítva lett. Az apróságok nyolc hetesek és egy állatszerető hölgy vállalta ideiglenes befogadásukat. Pár hétig tudja csak őket vállalni, így sürgősen gazdit keresnek.

Még tavaly érkezett segítségkérés a Fáy András utcáról, hogy egy utca cica babáinak segítünk gazdit keresni. Már akkor egyezettünk a cica gondozóival, hogy legjobb lenne a cicát ivartalanítani. Sajnos a cica befogása nem volt egyszerű, így akkor elmaradt. Az idén újabb alommal lepte meg a cica az etetőit, és most már egyértelmű volt, hogy ivartalanítani kell. Miután a kölykök gazdira találtak és már nem szoptatott a cica elkezdődtek a befogásához az előkészületek. Mivel tavaly nem sikerült kézzel nyakon csípni, sőt utána sokáig etetői közelébe sem ment, a csapdázás mellett döntöttünk közösen. Szerencsére sikerült megfogni és 2017. augusztus 10-én ivartalanítva lett.

Egy állatszerető hölgy keresett meg, hogy jár hozzá mindennap egy cica enni. A cica egyre soványabb és egyre betegebb. Saját cicái mellett már nem tudja az orvosi ellátását fedezni. Amikor megláttuk a cica állapotát nem volt kétséges, hogy segítenünk kell. Nagyon nehéz volt megfogni és orvoshoz vinni a cicát, mert gyakran késő este érkezett enni. A cica általános állapota nagyon rossz volt. A cicanátha egyértelműen megállapítható volt. A soványsága azonban ezzel nem volt magyarázható, ezért tesztek készültek neki. Sajnos FIV+ lett a cica. Sajnos az állapota hirtelen romlott, így el kellett engedni a szivárványon túlra. Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni.

Egy idős néni több cicát befogadott Apafán, és a cicák elkezdtek szaporodni. Szerencsére az állatszerető hölgy segítséget kért a néninél lévő cicák ivartalanításához. A cicák betegek is voltak így először a cicanáhából kellett meggyógyulniuk. Három nőstény, két kandúr és két növendék (egy nőstény és kandúr) képezi jelenleg az állományt. 2017. augusztus 16-án két nőstény cica járt ivartalanításon. Jól viselték a műtétet, nagyon örültek, amikor hazaértek.

Jack az Abigél utcán él. A környék erős, domináns kandúrja. Nevét félszeméről kapta, ami szintén kandúr mivoltából eredt. Jack 2017. augusztus 23-án került csapdába. Az ivartalanításával együtt a sérült szemét is megvizsgálták és műtéti úton lezárták. Reméljük kevesebbet verekszik ezentúl.

Luca tavaly májusban került orvoshoz nagyon betegen. Az egyik tagunk három hétig kitartóan etette, míg végre önállóan elkezdett enni. Sajnos a betegségből egy állandósult felső légúti betegsége maradt vissza, így az ivartalanítására nagyon fel kellett készülni. Augusztus végén sikeresen ivartalanítva lett. Lucácskát senki nem fogadta örökbe, mivel beteg. Ezért ő lett a felelős állattartást nagykövete.

Köszönjük, hogy augusztusban is támogattátok munkánkat!