^Lap tetejére

Debreceni Cicavilág Egyesület

Júniusi beszámoló

Sajnos június hónap a betegekről szólt és nem mindig érkezett időben a segítségünk.

2017. június elején Nagyhegyesen egy sérült kölyök cicát találtak. Valószínűsíthető, hogy bántalmazták. A fejét érte erőbehatás. Az állkapcsa két helyen volt eltörve, és elfertőződött már a sebe. Kétszer is műteni kellett az állkapcsát. Sajnos 2017. június 19-én meghalt a cica. Valószínűleg sérülhetett a feje is, és túl picike volt.

A Laktanya utcán jelent meg egy kedves, szelíd különleges mintázatú nőstény cica. A cicát többen etetik, azonban a nagy forgalmú út mellett a cica nincs biztonságban. 2017. június 7-én ivartalanítva lett, és ideiglenes befogadóhoz került. Szeretnének neki gazdit találni.

A Dohánygyárban jó ideje nem születnek kölykök, mert az ott élő cicák ivartalanítva vannak. Június elején két fekete apróság talált a cicák etetője. A cicák állapotuk miatt azonnali orvosi ellátásra szorultak, és mivel igen forgalmas területre lettek kitéve az életük is veszélyben volt. Ideiglenes befogadóhoz kerültek és ma már jól vannak.

Egy idős utcáról befogadott cicának érkezett segítségkérés. Bonbon 2017. június 12-én orvosnál járt egy alapos kivizsgáláson. Közepes fokú veseproblémája volt, a paraméterek a megengedettnek az ötszörösei. Bonbon cica 2017. június 15-én átkelt a szivárvány hídon. Túl későn érkezett a segítség, a veséje nem regenerálódott, a méreganyagok felemésztették a szervezetét.

Varga utcai Mira anyukája Mara sajnos lefialt, így csúszott az ivartalanítása. Kölykei nem kerültek elő.2017. június 13-án járt ivartalanításon, és a körülmények miatt pár napot a rendelőben töltött lábadozással. Így nála is elkerültük, hogy az ugrásnál kiszakadjon a sebe. Sajnos az utóbbi időben a szőre is kihullott. Az orvosi vizsgálat alapján allergia. Kapott rá kezelést és folyamatos visszajelzés van az állapotáról. Reméljük rövidesen meggyógyul.

A Liszt Ferenc utca egyik társasházból érkezett a segítségkérés, hogy a cicák nagyon szaporodnak és már nem bírják ellátni őket. A helyszínre érve sokkal rosszabb volt a helyzet. Négy nőstény van és három alom különböző korú kölyök. Minden cica beteg. A felnőttek gyógyszeres kezelését megkezdtük. A legkisebbek nagyon betegek, így velük 2017. június 16-án orvoshoz siettünk. Nagyon rossz állapotban vannak, alultápláltak és ömlik a genny a szemükből. Sajnos a mama a legkisebbeket elvitte és már nem is találtuk meg őket. Négy hetes babák közül a legbetegebbet elvesztettük, a többieknek szeretnénk gazdit találni.

Góliát néhány éve a temetői kolónia tagja. 2015. őszén ivartalanítottuk. Igazi hatalmas vadmacska termetű szépség volt csodálatos lélekkel. Néhány héttel ezelőtt kezdett étvágytalan lenni. A tüneteket napok alatt egyértelművé tették, hogy FIP-es. Igyekezett etetője megfogni, hogy legalább ne szenvedjen. Órái voltak hátra a fájdalmas halálig. Alig három hét alatt legyőzte a betegség.

A Miklós utcáról érkezett kérés, hogy az ott élő cicák ivartalanításában segítsünk. A nőstény cicát 2017. június 25-én orvoshoz vitték ivartalanításra, ahol az alapos vizsgálatnál derült ki, hogy erős felső légúti megbetegedése van és nem műthető. A cica kezelését megkezdtük, és felépülése után lesz ivartalanítva.

 

Köszönjük mindenkinek a támogatást!

Copyright © 2013. Egy DeCi  Rights Reserved.