image1 image2 image3

Áprilisi beszámoló

 

 

Áprilisban márciushoz hasonlóan ivartalanítási bumm volt nálunk. Több, mint húsz cicát ivartalanítottuk, jó részt nőstényeket. Közel száz meg nem született kiscicát jelent egy év alatt.

A Biczó István kertből érkezett segítségkérés öt nőstény és egy kandúr cicának. A cicák etetője szeretné megállítani a szaporulatot. Sajnos a kölykök nagyon ritkán érik meg a felnőtt kort. Melinda és Marcipán 2017. április 6-án ivartalanítva lett. Melinda cica szerető gazdira is talált.

Amikor a Túri utcai állományról kaptunk bejelentést nem gondoltuk, hogy az itt élő cicák ennyire betegek. 2017. április 4-én négy nőstény cica érkezett ivartalanításra. Az egyiknek a szeme a cicanáthától már kilyukadt és kifolyt. Az ivartalanításból való felépülése után a szemét állatorvosunk eltávolítja és lezárásra kerül a szemgödör a későbbi fertőzések elkerülése miatt. Egy másik cica szeme még gondos kezeléssel menthető. Reméljük sikerül megmenteni a látását.

Varga utcán egy romos házban él Mira és anyukája. Szerencsésnek mondhatják magukat, mert biztos fedél van a fejük felett és etetőjük szépen gondoskodik róluk. Az ivartalanításuknál nagyon körültekintően kell eljárnunk, mert a romos épületbe egy kitört ablakon keresztül közlekednek, ami legalább 1,5 m magasra történő ugrást jelent. Mira 2017. április 4-én lett ivartalanítva. 

Debrecenben a Hadházi úton az egyik társasház udvarán négy cica él. Etetőik a sátorgarázsukban alakítottak ki nekik búvóhelyet. Két cicát még márciusban ivartalanítottunk, a másik két, nőtény cica ivartalanítása áprilisban megtörtént.

Glória egy kedves, bújós cica, akit mindenki szeret és etet Debrecenben az Írinyi utcán. Ennek ellenére sajnos nincs gazdája, aki felelősen gondoskodjon róla. Szerencsére az egyik önkéntesünk felfigyelt rá, és segítséget kért az ivartalanításához. Glória már vemhes volt. Olyan helyre fialt volna, ahol a babáinak nem lett volna esélyük felnőni.

Luca hatalmasat nőtt ősz óta, amikor a segítségkérés érkezett mamájának és neki a Káka utcáról. Azért, hogy több kölyök ne szülessen Luca is ivartalanítva lett 2017. április 19-én. Hosszú és egészséges életet kívánunk neki és mamájának.

Pandácskát egy önkéntesünk párja találta munkából hazamenet. Az aprócska cicagyerek elég tanácstalanul üldögélt az út szélén.  fülön csípték, és mivel a garázsukban kóbormacska paradicsom van a többi cicához elvitték. Így lett Panda az Aranykakas cicák tagja. Szerencsére sikerült beilleszkedni, és mivel elérte az ivarérett kort időszerű volt az ivartalanítása. 2017. április 27-én átesett a műtéten és már másnap jókedvűen játszott.

Folytatódott a csapdázás a Dohánygyárban és a Sámsoni úton is, ahol több cicát sikerült elvinni és ivartalanítani.

Sajnos voltak megint beteg cicáink is. Cuki cica a temetőben él, 2015. nyarán ivartalanítottuk. Egy féléve volt kezelésen, mert beteg volt, szájában fekélyek voltak. Megint gond volt az evéssel, fájtak a fogai, ezért állatorvoshoz vittük. Szerencsére nem kellett fogat húzni neki, elég volt a fogkövet leszedni. Állapotát folyamatosan követjük, gond esetén újra kezeltetjük.

A Sámsoni úti kolóniában Maci cicának a nyakánál kihullott foltokban a szőr és kisebesedett a bőre. Rajta kívül még két másik cicánál is hasonló tünetek alakultak ki, ezért komolyabban utánajártunk a betegségük hátterének. Garfield cicától bőrkaparékot vettek a rendelőben, és a vizsgálat eredménye alapján Staphyllococcus baktérium fertőzéssel állunk szemben. Az érintett cicák elkezdték az antibiotikumkúrát és a környezetüket is próbálják etetőik kitisztítani, átfertőtleníteni. Reméljük rövidesen teljesen meggyógyulnak és nem fertőződnek vissza.

Április legszomorúbb eseménye volt, hogy Hófehérke cica itt hagyott minket. Nélküle üresebb az életünk.

Köszönjük mindenkinek a támogatást!

 

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2019  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates