Márciusi beszámoló

A márciusban és áprilisban is nagyon sok tennivaló akadt. Ebben az évben több, mint 50 cicát ivartalanítottunk, ebből márciusban 24-t.

Pontosan négy éve érkezett az első bejelentésünk a Sámsoni út végén lévő kolóniával kapcsolatban. Akkor is erős indulatok jellemezték az ott lakókat, pedig akkor „csak” nyolc cica volt. Hat cicát ivartalanítottunk, egy eltűnt, az utolsó kandúrkát pedig nem sikerült megfognunk. Tavaly a menekült tábor bezárása után az ott maradt cicák a környéken próbáltak meg életben maradni. Jó pár ivaros cica csapódott a már ivartalanítottakhoz és alig pár hónap alatt tíz fölé duzzadt az állomány létszáma. 2017. március hónapban 8 cicát ivartalanítottunk:4 nőstényt és 4 kandúrt. Sajnos az állományban egyre több beteg egyed van, valószínűleg bolha allergia és a sok kullancs miatt alakul ki náluk bőrgyulladás.

Debrecenben a Hadházi úton az egyik társasház udvarán négy cica él. Etetőik a sátorgarázsukban alakítottak ki nekik búvóhelyet. A négy cica közül három nőstény. A gyakori fialások és a nagyszámú szaporulat miatt nem örülnek a jelenlétüknek. Március 6-án két cicát sikerült megfogni és ivartalanításra vinni.

Hajdúszoboszlón is nagyon sok kóbor macska él az utcákon. Nagyon sok kölyök hal meg évről évre, mert az utcára születnek. A Turi utcán egy igen jelentős állomány él. Nagyon sok felnőtt egyed is beteg, így a születendő utódoknak még kisebb az esélyük az életben maradásra, hiszen már betegen születnek. Lakossági segítségkérés érkezett hozzánk, hogy a környéken élő macskák létszámának csökkentésében segítsünk az ott élő állatok ivartalanításával. Márciusban két nőstény cica ivartalanítása történt meg.

Nyírábrányban egy gazdaságban több cica is él. A cicák tavaly kerültek oda ivarosan a környékről, többen betegek is voltak. Tavaly több alom apróság is született, a kölykök sajnos választási kor után eltűntek. A cicák jelenléte hasznos a rágcsálók miatt. Ebben az évben nem szerettek volna már kölyköket, ezért segítséget kértek a cicák ivartalanításában. Három nőstény és egy kandúr cica lett ivartalanítva.

A Balmazújvárosi úton egy bisztrónál több cica él. Az ott dolgozók etetik őket, azonban nem szeretnék, ha nagyon elszaporodnának. Sajnos a mama cica és kölyke nem került elő, viszont két fiatal kandúr ivartalanítva lett. Az etetők a két cicának gazdit kerestek. Nagyon szépen beszoktak új családjukba, igaz még időnként félénkek.

2015-2016. évben a Dohánygyárban 8 cicát ivartalanítottunk. Több cicának az etető közreműködésével gazdit is kerestünk. Az elmúlt télen újabb ivaros egyedek jelentek meg. Természetesen a vadócabb, nehezen megfogható cicák. Így most tavasszal újra indítottuk az ivartalanítást. Márciusban egy nőstény és kandúrt sikerült megfogni és ivartalanítani.

Január elején a Csengő utcán egy nyitott lépcsőházban egy dobozban fagyoskodott két cica, mama és kölyke. Nagy Csilla, balmazújvárosi civil állatvédő vállalta a cicák ideiglenes befogadását. Puding a kölyök cica márciusban ivarérett lett és időszerűvé vált az ivartalanítása.

Az Ispotály utcán már hosszú ideje próbálunk az etetők segítségével befogni cicákat. Sajnos nagyon lassan halad a projekt, mert nagyon óvatosak a kiszemelt állatok. Vöri testvére nem rég beteg volt, ételben kapta az antibiotikumot, még nem sikerült megfogni. Vörit viszont igen. Túl van az ivartalanításon és először nem tűnt betegnek. Alaposabb vizsgálat után nála is felső légúti fertőzést találtak, ezért antibiotikumos kezelést kapott szintén az ételéhez hozzáadva. 

Még tavaly érkezett a segítségkérés egy mama cicának, aki aprócska kölykével beköltözött egy házhoz. Sajnos a mama igen vadóc volt, és a hosszú ideig tartó csapdázás sem volt sikeres. Valószínűleg a környék összes cicája kipróbálta a csapdánkat a mamát kivéve.Hosszú, és türelmes szelídítés után végre sikerült a mamit hordozóba tenni, aki sajnos már túl volt egy sikeres párzáson. 2017. március 28-án ivartalanítva lett.

Az ivartalanítások mellett ne feledkezzünk meg betegeinkről sem.

Vörcsike, aki a temetőben élt és laphám rákos egy általános kivizsgáláson járt. Sajnos az állapota lassan, de folyamatosan romlik.

Másik laphám rákos cicánk Hófehérke. Ő tíznaponta jár rendszeresen kezelésre. Szerencsére hízott, és a kedve is viszonylag jó. 

Jack szeme a műtéti varratra allergizált, sokat váladékozott a szeme, ezért újra kellett műteni. Szerencsére a műtét nagyon jól sikerült. A kedve nagyon jó.

Luca általános állapot felmérésen volt. Sajnos mostanában megint többet váladékozik az orra és gyakran vérzik. Immunerősítésre szorul és jelenleg is a sólámpa mellett ül. Antibiotikummal nem terhelték a szervezetét, majd ha jön a jó idő az ivartalanítása előtt kap egy kúrát.

A hónap sztárja egyértelműen Döme cica volt. Nagyon betegen, kiszáradva találták március elején. Mivel nehéz, és fájdalmas volt az evés számára, ezért a száját megnézettük az állatorvossal. A fogai fogkövesek és rossz állapotban voltak. Bódításban eltávolították el a beteg fogakat és leszedték a fogkövet. Szerencsére sokat javult az állapota, és ideiglenes mamija úgy döntött, hogy Döme nála marad.

Köszönjük mindenkinek a támogatást!