image1 image2 image3

Februári beszámoló

Zsákos babák közül Kobra 2017. február elején új otthonába költözött. Előtte megkapta a második oltását is. Az első napok a szekrény alatt teltek, minden porcicát megszámolt. Aztán megtört a jég és rájött, hogy neki tulajdonképpen nagyon jó dolga van. Minden étel és minden simi egyedül csak övé, amit dagasztással és bújással hálál meg gazdijának.

Februárban két nőstény és két kandúr cica volt ivartalanításon. Morci Hajdúszoboszlón az üdülőnél él. Lába még korábban sérült meg, szerencsére csak a hámszövet. Ez a fiatal, és érzékeny szövet kimaródott valószínűleg a só hatására. Ha már orvosnál járt, akkor ivartalanításon is átesett. Az Egyetem sugárút környékén egy fiatal, kedves cicát találtak. Éhes volt, és mivel ivaros a környék kandúrjai rögtön lerohanták. Megelőzendő a szaporulatot ivartalanításon esett át ez a kedves cicahölgy. Szerencsére hamar gazdit is találtak a cicának..

A Köszméte utcán egy kedves, szelíd kóbor cicát etetnek többen. Megtartani senki nem tudja saját állatai miatt, de az etetését felvállalják. Nem szeretnék, ha szaporodna a cica, ezért megkerestek minket és segítséget kértek az ivartalanításban. A hideg időjárás miatt egy meleg pincében lábadozik.

Nagyhátról egy szociális intézményből érkezett a segítségkérés, hogy az ott élő nőstény cica ivartalanításában segítsünk, mert csak ezzel a feltétellel maradhat a cica az intézmény területén.

Mivel jött a rossz idő és a fuvart sem tudtuk megoldani, így bizony csúszott a projekt.  Február 9-én sikerült végre nyakon csípni Abigélt és fuvarja is rendben volt állatorvosunkhoz. Sajnos befogóját ijedtében megharapta, és a hatósági eljárásoknak megfelelően Abigélnek két hét karanténban kellett csücsülnie. Szegénykének elég lassan telhetett az idő egy pici ketrecben elzárva. A két hét letelt és mivel nem jelentek meg rajta a veszettség tünetei mehetett vissza a rendelőbe az ivartalanításra. A műtőasztalon kiderült, hogy Abigél bizony fiú és ha ezt hamarabb tudatja környezetével megúszhatta volna az egész tortúrát.

Vámospércs közelében egy súlyosan sérült cicát találtak. Valószínűleg a hátulját érhette az ütés, és a fejével ért földet. Sajnos az ortopéd szakorvos véleménye alapján el kellett engednünk. Tíz éves ivaros kandúr, akinek talán ivartalanítva több boldog év adatott volna. Korábbi sérülésből hiányzott már az egyik szeme, most a másik is súlyosan sérült. Az egyik lábát amputálni kellett volna. A szájpadlás sérülése olyan súlyos volt, hogy nem volt műthető állapotban.

A gyepmesteri telepről kihozott cicák parvo fertőzést kaptak. Mivel a cicákat nem lehetett megérinteni, így nagyon nehezen lehet észrevenni a bajt és megfogni őket már csak az utolsó pillanatban lehetett.

Két vörös kandúrka és az egyik fekete lány átkelt a szivárványhídon. Bence és Bogi hosszú időt töltött kórházban.

2017. február végén  megérkezett Hófehérke szövettani eredménye. Sajnos félelmeink beigazolódtak: laphámrákja van. A kezelőorvosával konzultálva megrendeltünk számára egy szirupot, mely a sejtek burjánzását szorítja vissza és jobb életminőséget biztosít számára. Szerencsére a röntgen és az ultrahang vizsgálatokon áttéteket nem találtak.

Sajnos a február nagyon sok nehézséget tartogatott számunkra. Sok cicáért küzdöttünk, sajnos nem mindenkiért sikerrel. 

Köszönjük mindenkinek a támogatást!

 

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2019  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates