image1 image2 image3

Ivartalanítási világnap

 

 

Az Ivartalanítási Világnapot világszerte minden év február utolsó keddjén tartják.

Az első Ivartalanítási Napot 1995-ben az Amerikai Egyesült Államokban tartották meg, 2006-ban nőtte ki magát nemzetközi kezdeményezéssé. Magyarországon először 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az ivartalanítás az egyetlen 100%-ban hatásos, humánus eszköz a kutyák és a macskák szaporodásának szabályozására. Az utcán kóborló, illetve menhelyeken és sintértelepeken élő kutyák és macskák jelenléte globális jelenség. Az Ivartalanítási Világnap üzenete az állattartóknak, hogy saját állatuk ivartalanításával, valamint az ivartalanítási kampány támogatásával (például ismerősök tájékoztatásával) mindenki kulcsfontosságú szerepet tölthet be a megoldásban!

A világnapot kísérő rendezvények fő célja a lakosság tájékoztatása arról, hogy az ivartalanítással csökkenthető a kóbor- és a menhelyeken élő gazdátlan állatok száma. A gazdátlan állatok számának csökkenésével pedig megszüntethető az állatok gyepmesteri telepeken való kiirtásának gyakorlata.

Magyarországon a gazdátlan kutyák és macskák száma kezelhetetlenül nagy.  A menhelyeknek a felnőtt állatok fogadása mellett minden évben a kölyökállatok szökőárjával is szembe kell nézniük.

Állatvédők becslései szerint megközelítőleg 150.000 kutya kerül évente menhelyre, és körülbelül 12.000 kutyát altatnak el helyhiány miatt a sintértelepeken. Ezeknek az állatoknak a 99%-a teljesen egészséges és nagyon kedves állat – de sajnos senki nem keresi őket. A szomorú tény az, hogy ezek az elaltatott állatok tulajdonképpen a lakosság által tartott kutyák és macskák utódai.

A kutyák és a macskák ivartalanítása az egyetlen hatékony és humánus megoldás az állatok további szenvedéseinek megakadályozására, és egyben a környezet hathatós védelmében.

Az ivartalanítással saját állatunknak is jót teszünk: bizonyított tény, hogy az ivartalanított kutyák és macskák egészségesebbek és hosszabb ideig élnek.

forrás: internet

 

 

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2020  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates