image1 image2 image3

Hogyan segíthetjük idősebb családtagjainkat a társállataik ellátásában

Kétség sem fér ahhoz, hogy a cicák és kutyák előnyös hatást gyakorolnak a „szép korúak” érzelmi és fizikai jólétére. A 60 év felettiek esetében a macska- vagy kutyatartás fizikai és érzelmi téren tapasztalható előnyeiről jelentős szakirodalom értekezik.

Az Amerikai Heart Association közleménye szerint a társállat tartás csökkenti a szívmegbetegedések kialakulásának kockázatát, valószínűleg az ellátásukhoz kapcsolódó élénkebb aktivitásnak (testmozgásnak) és az intenzívebb társas kapcsolatoknak köszönhetően. A Buffalo-i New York Állami Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy azoknak az embereknek, akik gyógyszert szednek a magas vérnyomásukra, a stresszhelyzetben bekövetkező vérnyomás-emelkedés a felére csökken, ha macskát vagy kutyát tartanak. Ráadásul a Miami Egyetem (Oxford, Ohio) kutatói a Gerontológus szaklapban közzétettek egy tanulmányt, mely arra világít rá, hogy a 60 év feletti emberek és a társállataik közötti szoros érzelmi kötődés növeli a gazdinak a többi állattartóval való társas kapcsolat gyakoriságát, ugyanakkor csökkenti az orvoshoz tett látogatások számát, az állat gondozásával járó élénkebb fizikai aktivitásnak köszönhetően (pl. kutya sétáltatás).
Míg mindezen előnyök teljesen egyértelműek, a valóság azonban az, hogy egy macska vagy kutya iránti gondoskodás a gazda öregedésével egyre több kihívást jelenthet. Némely idősödő személyek mozgásukban korlátozottakká válhatnak, memóriagondokkal küzdhetnek, illetve anyagi lehetőségeik is beszűkülhetnek. Nagyon fontos, hogy az időskorú személyek és családtagjaik tisztában legyenek azzal, mivel jár egy cica vagy kutya tartása – a megfelelő tápláléktól, az orvosi költségektől kezdve az állat igényeinek megfelelő gondoskodásig, figyelemig. Továbbá idejekorán döntést kell hozni a tekintetben is, hogy ki fog gondoskodni az állatról a gazdi halála után. Az időskorúak számára nagy megnyugvást jelent, ha tudják, szilárd, támogató háttér áll rendelkezésükre, akik segítenek a háziállataik gondozásában.


Hogyan segítsünk az időseknek a társállataik gondozásában?

Az alábbi lépések segíthetnek abban, hogy mind az időskorúak, mind a macskáik és kutyáik egészségesen és boldogan élhessék közös mindennapjaikat:


Mérjük fel az időskorú helyzetét.

A család és/vagy a szintén állattartó baráti kör vagy akár egy ilyen téren tapasztalatokkal rendelkező helyi állatmenhely személyzete segíthet a megfelelő kérdések feltevésében. Például: Mennyi segítségre van szüksége az időskorúnak az állat ellátásához? Ez a segítség rendszeresen a rendelkezésére tud állni, vagy csak eseti jellegű? Az időskorú lakhatási körülménye lehetővé teszi egy társállat tartását, és ha igen, az megfelelő lesz-e az állat számára? Például, ha egy időskorú személy egy magas bérházban lakik, az lehet, hogy nem a legmegfelelőbb egy, napjában többszöri sétát igénylő kutya számára. A családtagoknak reálisan kell tudni felmérniük az időskorú szellemi és fizikai képességeit. Mindenki különböző módon öregszik, ezért egyénileg kell felmérni a helyzetét.
Megfelelő társállatot válasszunk. Macskák, kutyák (vagy hullámos papagájok vagy tengerimalacok) lennének a legmegfelelőbb háziállatok az időskorúak számára? Mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya. A cicáknak előnyére szól az, hogy őket nem kell levinni sétálni, ugyanakkor a rendszeres kutyasétáltatás a mozgékonyabb idősek számára nagyszerű lehetőséget teremt a testmozgásra, a külvilággal való kapcsolat teremtésre.
Egy idősebb, megfontoltabb viselkedésű társállat remek társaságot jelenthet egy időskorúnak. Magától értetődő, hogy ne szerezzünk be egy kölyökkutyát egy élemedett korú, járókerettel közlekedő személynek.


Biztosítsuk a mindennapi segítségnyújtás lehetőségét.

Ez jelentheti akár egyszerűen annyit, hogy macskaalmot vásárolunk, könnyítve ezzel a cicatulajdonos időskorúak beszerzési gondjain, vagy akár csak annyit teszünk, hogy rendszeresen felugrunk az idős rokonhoz, hogy van ő és a kis kedvence. Sok esetben hasznos, ha kisebb egészségügyi kérdésekkel vagy a rendszeres oltások beadásával egy házhoz lejáró állatorvost bízunk meg, így nem kell az idős személyt és az állatot kimozdítani az otthonából. A tápokat, almot és egyéb állat-felszerelési cikkeket házhoz szállító webáruházak szintén enyhíthetik a bevásárlási gondokat.


Tervezzük meg a jövőt.

Amikor időskorú személyek idősebb társállatot fogadnak örökbe, a családnak szembesülnie kell azzal a kérdéssel, hogy „ki éli túl a másikat”. Azok a családok, akik nem terveznek módon előre, gyakran azt találják megfelelő megoldásnak, ha a menhelyekre vagy gyepmesteri telepekre adják le a „megárvult” cicákat, kutyákat. (Itt inkább nem taglalnánk az üres telkeken hátrahagyott, vagy az út szélére kidobott, erdőbe kikötött, megunt, kiszolgált, egykori „kedvencek” helyzetét.)
Ezért nagyon fontos lenne előre határozni arról, hogy ki viseli majd gondját a társállatnak, ha az netán túléli a gazdáját, avagy ha az időskorú megromlott egészségi állapota miatt már nem lesz képes ellátni a kisállatot. Az ilyen felelős döntések kellő időben történő meghozatala megnyugvást jelentheti mind az idős családtagunk, mind a saját lelkiismeretünk számára.

cikk forrása:
http://m.petmd.com/dog/care/how-help-older-family-members-keep-their-pets?roi=echo3-42127901476-40643186-a4337da2720174eff3423e0a82b73f39&utm_source=BlogSubscribers&utm_medium=Email&utm_content=022317blog&utm_campaign=Blog

A képek forrása:

http://www.assistedlivingfacilities.org/resources/moving-into-an-assisted-living-community/what-can-you-bring-to-assisted-living-/

http://www.natural-wonder-pets.com/pet-lovers-live-longer.html

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2019  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates