image1 image2 image3

Mennyi ideig élnek a cicák, és hogyan hosszabbíthatjuk meg életüket?

Ha Te magad is macskatartó vagy, különösen ha új cica került a házhoz, természetes, ha felmerül benned a kérdés: mennyi ideig lesz majd veled a kis cicabarátod. Általában meddig él egy cica?
Az állatgyógyászat és az takarmányozás nagy fejlődésen mert keresztül, s ennek köszönhetően a macskák magasabb kort érnek meg, mint eddig valaha. Nem szokatlan napjainkban, hogy egy cica akár 20 év feletti kort ér meg.

A benti vagy kinti cicák élnek tovább?
Nehéz egy társállatként tartott cica életkilátásairól beszélnünk anélkül, hogy először számba vennénk a különbségeket, amik egy bent tartott és egy felügyelet nélkül kint élő cica között. Ez utóbbiak általában rövidebb ideig élnek. A kinti élet egy sor olyan veszélynek teszi ki ezeket a macskákat, amilyen problémákkal a bentieknek egyáltalán nem kell szembenézniük. Ezek közt a veszélyek között említhetjük a fertőző betegségeket, mérgezéseket, az időjárási és környezeti hatásokat, gázolásokat, a kutyák és a vadállatok támadásait, vagy akár az emberek általi bántalmazást, kínzást, mérgezéseket.


Minőségi macskaeledelek az egészséges és hosszú életért!
A jó minőségű, kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend biztosítása az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy cicánk egészséges és hosszú életet élhessen. Az étrendnek igazodnia kell a cica életkori sajátosságaihoz és életmódjához. Például egy kiscica számára a növekedést támogató étrend a megfelelő, míg egy idősebb macskának alacsonyabb kalóriatartalmú, vagy bizonyos esetekben diétás (pl. vesevédő, májkímélő, hipoallergén, ivartalanított állatoknak kifejlesztett), illetve speciális állatorvosi tápra van szüksége. Minden cicának mások a táplálkozási igényei. Ráadásul az is nagyon fontos, hogy ne etessük túl a cicánkat, az elhízás komoly egészségügyi kockázattal jár.


A víz fontos!
Talán sokan nem is gondolnák, de sok cica nem vesz magához kellő mennyiségű vizet. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy vízfogyasztásra „buzdítsuk” a kistigriseinket. E tekintetben a nedves (konzerv, tasakos) eledelek etetése is segítség, a kizárólag száraz tápon való tartás helyett, illetve sok cica imádja a kis méretű szobaszökőkutakat, csobogó vízforrásokat, cica ivókutakat – számtalan ötletes, energiatakarékos és biztonságos megoldás kapható a pet shopokban, az állatfelszereléseket kínáló webáruházakban. Azzal is „cselezhetünk”,, hogy a lakás minél több pontjára tegyünk ki ivótálat –a legjobb, ha ezek mérete, anyaga (pl kerámia, műanyag, rozsdamentes fém) eltér egymástól, és néhányban sűrűn cseréljük a vizet, másikban csak pl. naponta – vannak olyan cicák, akik az állott vizet jobban kedvelik (valószínűleg érzékenyebbek a csapvíz klórtartalmára).


Egy kis mozgás senkinek sem árt!
A cicáink egészséges és hosszú életéhez azzal is hozzájárulhatunk, ha igyekszünk őket fitten tartani. A túlsúlyos cicák egy sor betegségre hajlamosabbak, beleértve a cukorbajt, a szív- a bőr- és a tüdőproblémákat, az ízületi megbetegedéseket, hogy csak néhányat említsünk. Minden nap szánjunk pár percet arra, hogy megmozgassuk a házitigriseket, erre szinte bármilyen cicajáték alkalmas lehet, de hallottunk már olyan cicáról is, aki szabályosan kergetőzött a gazdijával. Általában elmondható, ha a cica más társállatokkal (cicákkal, kutyákkal, törpenyuszikkal) lakik együtt, akkor többet mozog, aktívabb életet él.


Az ivartalanítás életet menthet!
Az ivartalanítás bizonyítottan megnöveli a macskák (és más háziállatok) élettartamát. Ráadásul az ivartalanított egyedekben ritkábban jelentkeznek bizonyos daganatos megbetegedések, illetve kedvező viselkedésbeli változásokat tapasztalhatunk náluk (pl. kóborlási vágy, agresszió csökkenése, területjelölés, fröcskölés elmaradása). És akkor még a nem kívánt szaporulat sorsát érintő átfogó állatvédelmi szempontokról még nem is beszéltünk...


Változatos, ingergazdag környezetet biztosítsunk a cicáknak!
Az úgynevezett környezetgazdagítás alapvető fontossággal bír a cicák esetében, különösen a lakásban élők számára. A változatos környezet érdekében karomélesítő oszlopokat, magaslati üldögélő pontokat alakíthatunk ki, játékokat és egyéb (biztonságos!) használati tárgyakat adhatunk a cicáknak. A benti cicáknál fontos, hogy nyomon követhessék a külvilág történéseit – ehhez biztonságosan kialakított, erős szúnyoghálóval vagy ráccsal ellátott ablakokra vagy erkélyre van szükségük. Itt is igaz az, hogy a „többszemélyes” háztartás előnyösebb – a többi cicával, kutyával naphosszat lehet játszani, vagy legalább bosszantani őket.


Fogas kérdések
A szájhigiénia jelentőségét gyakran alábecsülik a cicáknál, pedig rendkívül fontos a fogak egészségesen tartása, ugyanis a különböző fog- és ínybetegségek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak (pl. vesebetegség). Statisztikák szerint a 3 éves cicák zöménél már jelentkeznek különböző szájüregi betegségek (fogkő, fognyak felszívódás, ínygyulladás). A fogbetegségek ráadásul kis bundás barátaink számára éppolyan fájdalmasak, mint saját esetünkben.
Sokszor a gazdik nem is veszik észre, hogy gond lehet a cica fogaival - a rossz szájszag, a táplálékfelvétel zavara vagy a viselkedés megváltozása (a szájkörnyék dörzsölése a mancsokkal) jelezheti a betegséget.
Az cicák általános orvosi felülvizsgálata évente ajánlott, általában a védőoltások ismétlésekor szoktak sort keríteni rá. A kivizsgálás során a szájüreget is ellenőrzi az állatorvos, aki, ha szükséges, bódításban, ultrahangos kezeléssel eltávolítja a cica fogkövét. Amennyiben az íny már gyulladásban van, először a gyulladást kell gyógyszeres úton (antibiotikumokkal)megszüntetni, csak utána lehet magát a fogászati beavatkozást elvégezni.
Az egyik legfontosabb tényező a táplálkozás. Általában a száraz tápok kevésbé tapadnak a fogakhoz, mint a konzerv tápok, ezért lassabban vezetnek fogkőképződéshez – léteznek speciális, fogkő képződés kifejlődését lassító gyógytápok. Minden esetben kérjük ki az állatorvos tanácsát.


Nagyon fontosak a rendszeres orvosi felülvizsgálatok
Minden cicát rendszeresen el kell vinni az állatorvoshoz, nem csak fogászati ellenőrzésre, hanem az éves védőoltások mellett alapos, teljes körű kivizsgálásra, a bajszuk hegyétől a farkincájuk végéig. A cicák valódi nagymesterei a tünetek elkendőzésének, a betegségek eltitkolásának! Náluk a szimulálás nem azt jelenti, hogy betegnek tetteik magukat, miközben egészségesek – épp ellenkezőleg: úgy tesznek, mintha „kutya bajuk” se lenne, pedig közben akár súlyos betegségekkel küzdenek. Még a legfigyelmesebb, legtapasztaltabb gazdik is kudarcot vallhatnak egy betegség korai jeleinek felismerésében. Az állatorvosnak azonban az a szakmája, hogy időben észrevegye ezeket a tüneteket. Vér-, vizelet-, székletvizsgálatokkal és egyéb tesztekkel általában még időben „nyakon csíphetők” a betegségek. Segítsünk cicáinknak abban, hogy hosszú, egészséges életet élhessenek, ne mulasszuk el a rendszeres orvosi felülvizsgálatokat.


Forrás: http://www.petmd.com/cat/centers/nutrition/evr_ct_how-long-do-cats-live
Fotó: Stokkete / Shutterstock

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2020  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates