image1 image2 image3

5 lépés amivel segíthetsz a félős, rejtőzködő cicának

Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy Garfield „okolható” az ármánykodó, antiszociális macska sztereotípiájának kialakításáért, de az biztos, hogy ráerősített erre, és, hogy őszinték legyünk, van némi valóságalapja ennek a vélekedésnek.

Némely cicák barátságosak és bújósak, mások legszívesebben sötét, rejtett zugokban heverésznek naphosszat, és csak éjszaka vágnak neki felderíteni a lakást. Ők az éjszaka királynői és királyai. 

Amennyiben a macskád rendszeresen elrejtőzve tölti a napjait, azzal általában nincs semmi gond, normálisnak nevezhető. Azonban egy gondos gazdinak mindenképpen fel kell figyelnie arra, ha egy alapvetően barátságos cica hirtelen félőssé, társaságkerülővé válik. Ez a viselkedés általában annak a jele, hogy a cica stresszhelyzetet él át, fél valamitől, valamilyen egészségügyi problémája van, avagy ezen három kiváltó ok egyszerre áll fenn.

Cikkünk további részében a rejtőzködő magatartás felismeréséhez adunk tanácsokat, valamint ahhoz. hogy mit tehetünk a kiváltó ok megoldása érdekében.

 

Hagyjunk elég időt a cicának arra, hogy hozzászokjon a látogatókhoz 

A cicáknál a stressz egyik leggyakoribb forrása a környezetükben történt változás. A rejtőzködést kiváltó legfőbb ok egy új személy érkezése a lakásba.

Legyen az akár rövid ideig a háznál időző vendég, akár egy tartós „lakótárs”, a cicák természetüknél fogva hajlamosak az új személyre a territóriumukat fenyegető betolakodóként tekinteni. (Ugyanez igaz arra az esetre, ha a jövevény egy újabb állat.) Így aztán könnyen előfordulhat, hogy egyszer csak azt veszed észre, a cicád mindig bujkál valahol, vagy éppen rászokik arra, hogy megjelöli a területet a vizeletével.

Nagyon fontos, hogy hagyjunk időt a cica számára ahhoz, hogy hozzászokhasson a változásokhoz, és a maga módján fogadhassa el mondjuk az új személyt, A legrosszabb amit ilyenkor mondhatunk a „betolakodónak” az, hogy próbáljon „összebarátkozni” a cicával és simogassa, szeretgesse minél többet. 

Ehelyett, a vendég üljön csendesen a bújóhely közelében, és várja meg, hogy a cica odamenjen hozzá, ha úgy tartja kedve, esetleg egy finom falattal vagy játékkal felszerelkezve próbálhatja elnyerni a „házi tigris” bizalmát, hogy a cica minél magabiztosabbá váljon, és ragadozónak érezhesse magát, ne pedig prédának.

Azoknál, akik tartósan a ház lakóinak létszámát gyarapítják, azt tanácsolhatjuk, hogy egy rajtuk lévő ruhadarabot vagy egy, a testükhöz dörzsölt törölközőt hagyjanak a cica szobájában éjszakára, így az a saját tempójában és kedve szerint tud majd megismerkedni az új szaggal.

Lehet, hogy a cica vizeletével „felüljelöli” a ruhadarabot, de továbbra is türelmesnek kell lennünk vele, és meg kell várjuk, amíg elfogadja az  új lakót.

 

Próbáljuk normalizálni az új környezetet

Egy másik gyakori stresszhelyzet a költözés. Jó ideig letarthat, amíg a cica hozzászokik az új környezethez, és mindez annál rosszabb, minél több minden változik meg körülötte. Próbáljunk meg rendszerességet és normális állapotokat teremteni a cicának az új lakásban – például a régi megszokott mászófáját állítsuk fel az ablak mellé, hogy kinézhessen, igyekezzünk hasonlóan elhelyezni a kedvenc fekhelyét, alomtálcáját, etetőhelyét stb. mint a régi helyen volt, és mielőbb számoljuk fel a rendetlenséget és átmeneti állapotokat a házban.

  

Alakítsunk ki egy biztonságos helyet a cica számára

A cicák gyakran félősen viselkednek, ha vendég érkezik, esetleg változások következnek be a környezetükben vagy a napi rutinban. A félelem a macskákból sok esetben zsákmányállat viselkedést hív elő, ami elszaladásban és elbújásban nyilvánul meg. 

Érdemes már előre kialakítani olyan biztonságos zugokat, ahová a cica el tud rejtőzni, és a gazdi is nyugodt lehet afelől, hogy az a hely tényleg biztonságos és egészséges az állat számára.

Egy jó állapotú kartondoboz, oldalára fordítva, takaróval vagy párnával kibélelve csábító bújóhely lehet a cica számára. Egy zárt kartondoboz, amire egy „macskányi” lyukat vágunk, szintén remek megoldás, mivel a cica biztonságban meglapulhat a sötétben, kikémlelve a lyukon, miközben tudja, senki sem támad rá hátulról.

 

Figyeljünk oda a cica viselkedésének változására

A rejtőzködő viselkedés hátterében meghúzódhat valamilyen betegség vagy akár súlyos egészségügyi állapot, ezért a gazdának fel kell figyelni arra, ha nyilvánvaló külső kiváltó ok nélkül ilyen viselkedést mutat a cica.

Ha a cicánk egyszerre csak rejtőzködővé válik, figyeljük meg, hogy amellett változatlan marad-e a táplálkozása, ivása, vizelési és ürítési szokásai.  Az ivótálját érdemes egy filctollal megjelölni, hogy biztosak legyünk a dolgunkban. 

A betegségek vagy súlyos egészségügyi állapotok további könnyen észlelhető jelei közé tartozik a szem- vagy orrfolyás, sántikálás, hasmenés.

 

Forduljunk állatorvoshoz!

Az érthető ok nélkül hirtelen félőssé, antiszociálissá váló cicát vigyük el az állatorvoshoz, hogy feltérképezhesse az esetleges egészségügyi problémákat. Végtére is, jobb félni, mint megijedni.

Néha a betegség első jele az, hogy a cica eltűnik szem elől, elrejtőzik. Például előfordulhat húgyúti elzáródás esetén, vagy mérgezés esetén, ami gyorsan végzetessé is válhat, ha nem kezelik időben. Tehát fölöttébb ajánlatos komolyan kell vennünk, ha a cica egyik napról a másikra rejtőzködővé válik.

forrás:http://www.petmd.com/cat/behavior/5-ways-help-hiding-cat?roi=echo3-42230207072-40737479-5cf0226da572390f98319e9fe55312c4&utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=NWS_02_28_17_YAHOO-COMCAST&utm_content=NWS_HidingCats

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2020  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates