image1 image2 image3

Táplálkozás

Szerző: Dr. Kobzos Ilona

A helyesen táplált macskák kiegyensúlyozottak, élénkek, bundájuk szép vastag és fényes, szemük tiszta és sugárzó.

A macska, mint ragadozó állat húsevő, így táplálékának legnagyobb mennyiségben állati fehérjét kell tartalmaznia. Ezenkívül fontosak számára a szénhidrátok, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Más-más a táplálékigénye a cicáknak nem, életkor és tartási mód függvényében. A lakásban tartott, így kevésbé mozgó cica kevesebb eledelt igényel, mint egy szabadba kijáró társa. Az ivartalanítással is csökken kedvencünk energia igénye. A vemhes macska táplálékigénye jelentősen megnő. A tápláléknak változatosnak kell lennie, az egyoldalú táplálás különböző hiánybetegségek kialakulásához vezet.

Az A-vitamin a sejtek megfelelő működéséhez, a B-vitaminok az idegrendszer normális működéséhez, a D-vitamin a kalcium anyagcsere-szabályozása révén a csontok és a fogak fejlődéséhez, az E-vitamin a sejtkárosodás elkerüléséhez szükséges.

Az aminosavak közül igen fontos a taurin és a niacin, melyet a macska szervezete nem tud előállítani, viszont szinte az összes szervrendszer optimális fejlődéséhez elengedhetetlen.

Termel viszont a macska szervezete C-vitamint, így ennek külön pótlására nincs szükség.

Ugyan a kalóriákat a cicus a fehérjékből nyeri, de szüksége van szénhidrátokra, rostokra is. Élettani értelemben ugyan a cicának nem lenne szüksége szénhidrátra, de részben a rostok is ebből állnak, és ezek segítik a bélműködést. A macskának, mint húsevőnek rövid a bélrendszere.

Ugyancsak elengedhetetlen a zsírok etetése mivel az omega-6 zsírsavat a cica szervezete nem tudja előállítani.

Soha ne etessük tartósan cicánkat kutyatáppal, mert ezek vitamin, fehérje, ásványi anyag- és nyomelem-összetétele nem elegendő az állatnak, így hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A kiscicákat nyolchetes korukban kell szilárd táplálékra szoktatni. Innentől kezdve nincs szükségük (anyacica) tejre. A hagyományos tehéntejben található laktóz, azaz tejcukor a macskák nagy része számára nem emészthető, így hasmenést okoz. Más macskák a tehéntejben található fehérjére allergiásak. Van kereskedelmi forgalomban többféle laktózmentes tej, de szerencsésebb az állateledel boltokban kapható speciális cicatejet adni, amely szintén laktózmentes.

 

 

 

 

 

 

 

Az elválasztástól három hónapos koráig napi ötszöri, a 12. és 20. hét között napi négyszeri, majd a 20. és 30. hét között napi háromszori étkezés szükséges Egy éves korára fokozatosan el kell érni a napi kétszeri étkezést. Ez megfelelő számára kb. nyolc éves koráig. Az idősödő és idős macska speciális táplálást igényel.

A legtöbb macskatulajdonos - elsősorban kényelmi okokból - gyári tápokkal eteti cicáját. Ha mégis úgy döntenénk, hogy házi koszttal szándékozunk táplálni cicánkat, előzetesen konzultáljuk állatorvossal, és próbáljunk valamiféle szakácskönyvszerűséget beszerezni. Az emberi fogyasztásra készített étel nem való macskának, sőt egyes összetevői kifejezetten mérgezőek az állat számára. Amennyiben mégis a házi koszt mellett döntünk, soha ne adjunk a macskának csontot. A húst, halat mindig főzzük meg. Soha ne adjunk a macskának nyers sertésbelsőséget. A tojásnak csak a sárgáját adhatjuk a cicának. A belsőség, a hal, a tojás heti egynél többször nem kerülhet a cica tányérjára.  
A macskák természetüknél fogva válogatósak, de vannak egyedek, amelyek gyomra, bélcsatornája fokozottan érzékeny. A tápgyártók világszerte egyre nagyobb ütemben fejlesztik ki a kornak, nemnek, egészségi állapotnak megfelelő tápokat.

A gyári tápoknak hazánkban kétféle változata érhető el, a száraztápok és a konzervtápok.

Adódik a kérdés, hogy melyiket válasszuk cicánk számára. Kétségtelen, hogy a száraztápokból lényegesen kevesebb mennyiség elegendő a cicus napi étkeztetéséhez. A kizárólagos száraztáp etetés ellen legtöbben azt az érvet hozzák fel, hogy hosszú távon húgykövességet okoz. Ennek azonban az a legfőbb oka, ha a cicus nem iszik elég vizet. A száraztáp gyártók igyekeztek ezt a problémát kiküszöbölni. Manapság annyiféle táp között válogathatunk, hogy ez már korántsem annyira központi kérdés. A ma kereskedelmi forgalomban kapható prémium tápok, hangsúlyozom, hogy prémium tápok etetése során ezzel már nem kell számolni. Javasolni tudom mindenkinek, hogy válasszon a macskája szokásai és ízlése szerint egy igen jó minőségű száraztápot, és ne sajnálja rá a magasabb árat. Az olcsó sokszor drágább. Nem lehet olcsón megfelelő minőségű és összetételű tápot gyártani. Sajnos a média által sugárzott reklámok is sokszor felületesek, és profit centrikusak, valamint nagyon távol állnak a szlogenjeik a valóságtól. Sokszor a gazdi nem is felelőtlenségből, hanem tudatlanságból eteti jónak kikiáltott, ám a valóságban rendkívül silány minőségű táppal kis kedvencét. Ezek nem is feltétlenül olcsók, és ha utánaszámolunk az etetési költségnek kiderül, hogy igenis drágábbra jön ki a végösszeg. Nem is beszélve a táp etetésének szövődményeiről (hasmenés, hányás), amivel természetesen szintén nem kevés összegért az állatorvost keressük fel.


 

 

 

 

 

 

A konzervtápok skálája is rendkívül széles. Praktikus egyadagos tálkás, alutasakos, és nagyobb konzervdobozos változatban kaphatók, sokféle ízesítéssel. Rendszerint mindegyiken feltünteti a gyártó a napi adagot és természetesen az összetételt is. Igyekezzünk lehetőleg olyan konzervet adni a cicusnak, amelyben nincs színezék és tartósítószer. Nem feltétlenül ezek a drágábbak. Minél jobb minőségű egy konzerv, annál kevesebb a napi adag.

A jutalomfalatok inkább a gazdi kedvére készülnek. Igazából nagyon gyakran a macska elhízásához vezetnek. Ha mégis szeretnénk adni, körültekintően válasszunk tápanyagtartalom alapján.

Saját tapasztalatunk alapján legszerencsésebb a vegyes táplálás. A száraz táp rágcsálásával megelőzhetjük a fogkőképződést. Ez főleg a lakásban tartott cicák betegsége, mivel nincs lehetőségük természetes táplálékok után nézni. A konzervtápok víztartalma megelőzi a kevés víz fogyasztása következtében kialakuló húgykövességet. Bármelyik fajta táplálás mellett döntünk, csak szoba hőmérsékletű ételt tálaljunk a cicának.

Mindig legyen a cicánk előtt elegendő mennyiségű friss víz.

Az etetésre legpraktikusabbak a gumitalppal rendelkező fémtálak. Étkezés közben a cica nem tudja odébb tolni, és higiénikusan tisztán tarthatók. A vizet legoptimálisabb cseréptálkában felkínálni, ebből szívesebben megissza az állat, mert ebben szagtalan a víz. Ne felejtsük el, hogy kis doromboló barátunk szaglása százszor jobb, mint a miénk. A széles körben kapható műanyag etetőtálak legfőbb hibája, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tarthatók higiénikusan tisztán. Emiatt sűrűn kell cserélni az edényeket, hiszen a cicusunk már akkor kellemetlennek fogja találni a szagát, amikor mi még nem érzünk semmit, és egyszerűen nem fogadja el belőle az ételt és a vizet sem.

Ha minden ügyességünk ellenére elhízik cicánk, sürgősen forduljunk állatorvoshoz, mert a fogyókúra nem játék. Alapszabály, hogy a cica nem éhezhet, mert akár egy –két napos koplalás halálos kimenetelű zsírmájat okoz.

A cicák szeretnek időnként füvet rágcsálni. Teszik ezt azért, mert segít a bélcsatornában összegyűlt szőrlabdák eltávolításában, és csökkenti a gyomorsav mennyiségét. Főleg benti cicáknál fontos, hogy csiráztassunk nekik füvet. Egyszerű alacsony cserépbe vessünk búza vagy egyéb gabonamagot és néhány napi locsolás után szép zöld füvünk lesz. Így kis pajtásunk nem fogja megrágcsálni szobanövényeinket sem.

Amit semmiképp ne adjunk a macskának az a hagymás, fűszeres ételek. A hagyma mérgezést okoz. A cicák nátriumigénye ötöde az emberének, így a jól megsózott emberi étel szintén káros a cicára. Szintén tilos a csokoládé mivel a benne levő alkaloida akár halálos is lehet a cicára.

Tilos a macskával nyers sertéshúst etetni. A nyers sertéshús tartalmazhat egy olyan vírust, amely az Aujeszky-kórnak nevezett betegséget okozza a macskában. Ennek tünetei a veszettséghez hasonlítanak, ezért is nevezik álveszettségnek. A betegség gyógyíthatatlan, az állat néhány nap alatt elhullik.

Ha ezeket az alapvető tanácsokat betartjuk, sok boldog évet tölthetünk együtt kedvencünkkel.

 Szakirodalom:

Dr.Fodor Kinga: Mit egyen a macskám? Kedvenceink helyes táplálása, Duna könyvkiadó 2008

 

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2020  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates