image1 image2 image3

A nőstény és a kandúr macskák ivartalanítása

Tartalomjegyzék

For English please step to the next page.

Szerző: dr. Kobzos Ilona

Ma Magyarországon megközelítőleg 2 millió kóbor macska él. Ez a helyzet teszi aktuálissá, hogy komolyan és tárgyilagosan ejtsünk szót az ivartalanításról. Rendkívül sok téves elképzelés, mendemonda terjed erről a témáról a köztudatban. Nagyon sokan még ennél is több mondvacsinált indokot sorolnak fel annak megmagyarázására, hogy miért ellenzik a beavatkozást. Ebben a cikkben nem ezekkel szeretnénk foglalkozni és egyesével cáfolni az állításokat, inkább a kétkedőknek kívánunk útmutatást nyújtani a helyes irány felé. Alábbiakban képekkel illusztrálva mutatjuk be a műtétek menetét mindkét nemű cica esetében, ezzel is segítve a gazdik félelmének eloszlatását.

 

A műtét mind a nőstény, mind a kandúr macskák esetében altatásban történik. A cica egyik mellső lábán leborotválják a szőrt és ezt követően láthatóvá válik egy véna, amibe az állatorvos egy vénakanült helyez be. A cica ezen keresztül kap a vénába nyugtató bódítószert.

Amennyiben a cica vad és ez az eljárás nem kivitelezhető a cica éber állapotában, létezik egy olyan nyugtató,-fájdalomcsillapító,-altató kombináció, amit intramuszkulárisan, azaz izomba lehet beadni. Ilyenkor eltelik pár perc addig, amíg a cica fokozatosan elalszik, majd ebben az állapotban kap vénakanült. Ezután helyezik el a cicát a műtőasztalon. Továbbiakban jön a műtéti terület borotválása és fertőtlenítése. Erre nemcsak azért van szükség, hogy az állatorvos könnyebben tudjon tájékozódni, hanem azért, mert a szőrt nem lehet sterillé tenni semmilyen fertőtlenítő szerrel. Ha ezt nem tennék, akkor a műtétet követően súlyos fertőzések alakulhatnának ki.

A nőstény macska ivartalanítása ún. hasűri műtét, ebben az esetben hosszabb altatásra van szükség, mint a kandúrok esetén. Ez esetben vénásan lesz nyugtatva-bódítva a cica, majd egy vékony csövet, úgynevezett légcsőtubust helyeznek a légcsövébe és ezt kapcsolják össze az altatógéppel. Az altatógépből oxigén és altatógáz keverékét kapja a cica. Az altatás alatt a cica életfunkcióit gépek ellenőrzik, így alvás közben teljes biztonságban van az állat.

 

Megfelelő mélységű narkózis alatt a hasfalon 1-1,5 cm-es metszést ejtenek a bőrön, majd rétegesen megnyitják a hasüreget. Régebben még nagyobb metszéseken távolították el a szerveket, de ma már szinte minden állatorvos ezt a kis metszést alkalmazza.

Miután megnyitották a hasüreget, megkeresik a két petefészket, és egyesével lekötik a szervet ellátó ereket, így meggátolva a vérzést. Ezt követően eltávolítják a két petefészket. Ma ez a műtét a rutinszerű ivartalanítás.

Természetesen az állatorvos a nyitott hasban megtekinti a méhet is, de rutinszerűen ez nem kerül eltávolításra. Gennyes méhgyulladás, vagy vemhes macska ivartalanítása során a méhet is kiveszik. Egyesületünknél minden cica méhe eltávolításra kerül, mivel a vadabb állatok általában csak egyszer megfoghatók, így a gennyes méhgyulladást vagy egyéb elváltozást megelőzzük ezzel a módszerrel.

Amint meggyőződik az állatorvos, hogy nincs vérzés a hasüregben, rétegesen zárja a hasi sebet, majd ezt a bőrvarrat behelyezése zárja le. Ez többnyire nem felszívódó varrattal történik. A varratokat általában a tízedik napon távolítják el. Egyes rendelőkben van már olyan bőrvarrat, ami hosszabb idő alatt a bőrseb gyógyulásáig megmarad, és utána magától felszívódik. Főleg kóbor állatok ivartalanítása során alkalmazzák.

 

 

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2020  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates