image1 image2 image3

A felelős állattartás hét aranyszabálya

Tartalomjegyzék

For English please step to the next page.

Szerző: dr. Kobzos Ilona

Előbb utóbb szinte minden családban felvetődik a gondolat és az igény, főleg a gyerekek részéről, hogy valamilyen kis kedvenc kerüljön a családba.

 

Mielőtt erre sor kerül gondos tervezésre van szükség. Felelősen el kell gondolkodni arról, hogy a család napirendjébe, életritmusába milyen kedvenc ellátása, gondozása fér bele. Ha részletesen megtárgyaltuk a napirendünket, csak akkor tudunk dönteni, hogy milyen fajta kisállat gondozását tudjuk bevállalni a későbbi kellemetlenségek elkerülése nélkül. Tartsuk szem előtt, hogy akár kutyát akár cicát fogadunk örökbe tíz-tizenöt évre elköteleztük magunkat. Főleg a gyerekek szívét hódítja meg egy kis szőrös apróság, de nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a cuki szőrmókok idővel felnőnek és akkor is ugyanazt a szeretetet érdemlik, mint kiskorukban. Az év 365 napján egyformán kell gondoskodni róluk, akkor is, amikor fáradtak vagyunk, semmi kedvünk körülöttük tevékenykedni. Ők élőlények, nem plüssállatok, akiket felteszünk a polcra és akkor vesszük le, amikor kedvünk úgy tartja.

Ha azt várjuk el egy cicától vagy kutyától, hogy kötődjön hozzánk, szeressen bennünket, akkor nekünk is ugyanannyi szeretet kell feléjük sugároznunk, mint amennyit tőlük elvárunk. Soha ne töltsük ki a mérgünket, rosszkedvünket rajtuk. Nemcsak, hogy nem értik, de nem is tehetnek róla. Akinek van kisállata az érezte már, hogy szavak nélkül is megérzik a hangulatunkat és nincs bensőségesebb pillanat, mint amikor kutyánk vagy cicánk hozzánk simul és vigasztalni próbál.

Tartsuk szem előtt, hogy egyetlen gyógyszer sincs olyan hatékony, mint a fajtának megfelelő kielégítő,kiegyensúlyozott táplálék. Kis kedvencünket lehetőleg azonos időben a neki megfelelő táplálékkal etessük. Ne felejtsük, hogy nagyon sok emberi táplálék kifejezetten mérgező a háziállatok számára. Az is a felelős állattartáshoz tartozik, hogy tájékozódjunk ezekről, mielőtt egy állatot magunkhoz veszünk.A megfelelő táplálás másik alappillére az, hogy mindig legyen a tálkájukban megfelelő mennyiségű friss víz. Ők is lehetnek ugyanolyan szomjasak, mint mi.

Fontos tudni, hogy minden kisállatnak van mozgásigénye, még a hörcsögnek, tengerimalacnak is. Köztudott, hogy a kutyákat naponta többször sétálni kell vinni, főleg ha lakásban tartjuk őket. Tévhit az, hogy a kertes házban lakó kutyáknak nincs szüksége sétákra. Vannak egyes fajták, akik még ennél is nagyobb mozgásigénnyel rendelkeznek. Sokan ezért választják a cicát társállatul. Ez részben igaz is, de a kis bársonytalpúak is meglehetősen nagy mozgásigénnyel rendelkeznek, főleg fiatal korukban. A lakásunkat úgy kell berendezni, ha nincs lehetőségünk, vagy nem akarjuk, hogy a cica kijárjon.Jó szolgálatot tesznek erre a különféle cicabútorok, amiket kis ügyességgel és némi anyaggal otthon is el lehet készíteni. Nem szükséges drága bolti csodákat vásárolni. Fontos, hogy szerepeljen rajta valamilyen természetes anyag, amin a karmaikat koptatják. Erre részben azért van szükségük, amiért mi vágjuk a körmünket, részben az ujjaik között illatmirigyek vannak és szagjeleket hagynak ott társaiknak terület megjelölés céljából.

 

 

Csak akkor lehetünk boldog gazdik, ha kis kedvencünk egészsége makulátlan.Ehhez hozzátartozik az állatorvosnál tett rendszeres látogatás. Legalább évente egyszer mutassuk meg őt az állatorvosnak. Adassuk be nekik a számukra javasolt védőoltásokat is. Ugyanilyen fontos a rendszeres féregtelenítés is. Kijárós állatokat szerencsés havonta féregteleníteni, a lakásban tartottak esetében ezt elegendő félévente megismételni.

 

Nemcsak a kedvencünkért, de az utódaikért is ugyanolyan felelősek vagyunk. Csak akkor fedeztessük őket, ha az utódoknak is előre ugyanolyan felelős gazdát tudunk biztosítani, mint amilyenek magunk vagyunk. Egyébként csak az így is meglévő hatalmas számú kóborállományt gyarapítják az utódok és számukra méltatlan körülmények között pusztulnak el.Az állatvédő szervezetek nagyon kemény napi harcokat vívnak az ivartalanítás fontosságának elterjesztéséért. Azt kell elfogadni, hogy ezzel nemhogy nem ártunk kiskedvencünknek, de számos előnyhöz is juttatjuk őket. 

Legvégül szót kell ejtenünk a környezetről.A társállatnak és gazdájának teljes harmóniában kell tudni élniük.Olyan körülményeket kell teremteni, hogy mindkét fél komfortosan érezze magát.

Ha a fentieket alaposan végiggondoljuk mielőtt valamilyen élőlényt az otthonunkba fogadunk, igazán örömteli dolog lesz egy kis állatról gondoskodni.

 

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2019  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates