Hogyan szokassuk össze az új cicát a kutyánkkal

Sokan gondolják, hogy a cicák és a kutyák ősi ellenségek és nem szoktathatók össze. Természetesen vannak kutyafajták, melyek nehezen vagy egyáltalán nem kompatibilisek a cicákkal. Míg más fajtáknál is nagyon nagy egyedi különbségek lehetnek. Vannak kutyusok, akik kifejezetten kedvelik és keresik a cicák barátságát, nagyon sok cica pajtásuk van.

Ha az új cica már biztonságban érzi magát új otthonában, akkor sor kerülhet lakótársainak megismerésére. Természetesen, ha kutyus az új lakótárs, akkor máshogy kell az ismerkedést elkezdeni.

Miközben a cica szabadon mozoghat az általa már megszokott szobában, vigyük be a kutyust, természetesen pórázon. Üljünk le vele a szoba egyik sarkában, míg egy másik családtag a szoba másik sarkában a cicát simogatja. 

Amikor a kutyus szófogadóan leül mellettünk, jutalmazzuk meg egy játékkal. Amikor már a játékával foglalkozik, simogatással dicsérjük meg. Ha a cica felé mozdul, ismét hívjuk fel a figyelmét a játékára vagy magunkra. Ezt ismételjük meg minden alkalommal, amikor a cica felé fordul a figyelme. Ezzel egyidejűleg a családtagunk a cicát simogassa, hogy a kutya jelenlétét ő is pozitív dologgal kösse össze. Ezt ismételjük meg akár naponta többször. Amikor már mindketten nyugodtan viselkednek egymás jelenlétében, eljött az ideje a közelebbi ismerkedésnek. Először csak csökkentsük a kettejük közötti távolságot, miközben folyamatosan a játékra, simogatásra, jutalomfalatokra, azaz pozitív élményekre tereljük a figyelmüket. Csak akkor hagyjuk őket magukra kettesben, amikor már azt tapasztaljuk, hogy minden alkalommal nyugodtan viselkednek egymás társaságában.