Hogyan szoktassuk össze az új cicát a már meglévő cicánkkal?

Mi cicák általában nem örülünk az új jövevénynek. A hely, ahol élünk az a territóriumunk és nem szívesen osztjuk meg másokkal. Ez általában az első találkozáskor komoly konfliktus forrás.

Vannak cicák, akik nem szívlelik más állatok társaságát, míg mások pl én is ilyen vagyok kifejezetten társas lények. Általában azok az állatok, akik hosszabb ideig egyedül éltek a gazdival nehezebben fogadnak el új társat, míg a fiatalabbak könnyebben alkalmazkodnak. A cicák viselkedésében nagy egyéni különbségek vannak. Ahogy az emberek gyakran mi sem szimpatizálunk mindenkivel, van akivel rögtön egy húron pendülünk, míg más cicákat elviselni sem tudunk.

Fontos, hogy lassan fokozatosan szoktassátok össze az új cicát a régi cicával vagy cicákkal. Az összeszoktatás akár több hónapig is eltarthat. Az új cica érkezése után egy kisebb zárt helyiségbe érkezik, ahol megismerkedik az új hellyel és a gazdival. Ez az időszak karantén időként is szolgálhat, főleg, ha talált cicáról van szó. Általában két hétig szokták megfigyelni a cicákat, hogy nincs-e valami rejtett betegségük. Több cicák számára nagyon veszélyes betegség tesztekkel is kimutatható. Ha már van egészséges cicánk, akkor az új jövevény érdemes leszűretni ezekre a betegségekre.

Ha az új cica már biztonságban érzi magát, akkor itt az ideje, hogy megismerkedjen a lakótársaival. 

A meglévő cicánknak helyezzünk el finom falatokat közvetlenül az ajtó előtt, ahová az új cicát zártuk, hogy pozitív élménnyel kösse össze az ajtó másik oldaláról érkező új illatokat.  Persze csak olyan távolságba helyezzük el a finomságokat, hogy egymás közelsége ne ingerelje egyik állatot sem. Fokozatosan tegyük egyre közelebb a tányért az ajtóhoz, egészen addig, amíg teljesen megszokják és zavartalanul falatoznak úgy is, hogy érzik egymás jelenlétét.

Töltsünk minél több időt az új cicával, de ezt úgy tegyük, hogy a régi cica se érezze magát mellőzve.

Az állatok, így a cicák számára is mindennél fontosabb az ismerkedés során egymás szagának megismerése. Érdemes a cicák fekhelyén lévő takarókat kicserélni egymással, vagy egy mosdókesztyűvel átsimogatni a cicánkat és a kesztyűt a másik cica etetőtálkája mellé helyezni.

S ha már nem idegenkedik az új cica az idegen szag jelenlététől, rendszeresen használja az alomtálcáját, és biztonságban érezve magát elfogadja az ételt, engedjük őt bejárni a lakás  azon helyiségeit, ahol a másik cica is mozog. Eközben a másik cicát tegyük be az új cica helyére. Lehet, hogy kell néhány nap, mire az új cica a lakás minden helyiségét felfedezi és bátran bejárja, eközben mindenhol találkozik a másik cica szagával, anélkül, hogy látnák egymást. Ez arra is jó, hogy a lakást úgy tudja megismerni, hogy közben nem ijeszti meg őt senki, könnyebben alakul ki a biztonságérzete a nagyobb térben is.

Ha ez megvolt, akkor itt az ideje a nagy találkozásnak!

Amikor először találkoznak szemtől szembe, igyekezzünk egy kis távolságot tartani kettejük között és mindkét cicát simogassuk, jutalmazzuk. Figyeljük a viselkedésüket és ne hagyjuk őket magukra mindaddig, amíg nem tapasztaljuk mindkét cicánál a baráti közeledés jeleit. Lehetséges, hogy néhány napig is eltart, amíg biztonságban egyedül lehet őket hagyni egymás társaságában, ezért legyünk türelmesek!

Ha úgy látjuk, hogy egyikük támadólag lép fel, egy hangosabb zajkeltéssel, például egy erős tapssal törjük meg a kezdeményezést. Ez persze csak az éppen kialakuló támadó fellépést zavarja meg.

Soha ne büntessük a cicákat! Ez épp az ellenkező hatást eredményezi, mint amit el szeretnénk érni. Egymás jelenlétében csupa jó dolgoknak kell történniük a cicákkal, ez erősíti meg bennük a pozitív viselkedést.

Ne feledd a cicádról minden nap gondoskodni kell! Színezd ki a képet!

A színező letölthető innen.