Az új otthon

Szerencsére legtöbb cica egészségesen érkezik az új otthonába és így kezd el ismerkedni vele. Én beteg voltam, és sokáig egy ketrecben pihentem és persze szelídültem. Anya sokat foglakozott velem, beszélt hozzám.

Anyánál minden cica, amikor megérkezik az egyik szobába kerül, ahol fokozatosan fedezheti fel az új otthonát. Van, aki félősebb és napokig az ágy alatt bujkál. Amikor senki nem látja, akkor bújik elő enni és wécézni. Míg más cicák rögtön birtokba veszik a puha plédet és a párnákat. Mindenkinek hagy elég időt, hogy megszokja az új környezetét. Ilyenkor mi cicák mindent végig szaglászunk és felfedezünk, gyakran bebújunk a szekrények alá, mögé, felmászunk a szekrény tetejére. Jó alaposan szemügyre veszünk mindent, mert nekünk egy-egy tárgy illata rengeteg információt hordoz.

Sokat beszél, főleg a félősebb cicákhoz és hagyja, hogy mindig a cicák kezdeményezzék az ismerkedést. Gyakran több napig, de volt már rá példa, hogy hétig tartott az ismerkedés. Persze vannak nagyon barátságos cicák, akiknél nem okoz az új környezet problémát. Ők rögtön beülnek az új gazdi ölébe vagy végig vágtázzák a lakást.

Ha kijárós cicátok lesz, akkor nagyon fontos, hogy legalább két-három hétig ne engedjétek ki. Ennyi idő kell, hogy a cicákban a GPS bemérje a koordinátákat, hogy hol laknak és amikor kimennek újra hazataláljanak. Ez különösen fontos, ha korábban máshol lakott a cica és ott is kijárt a kertbe. Amíg a helyazonosítója nem áll át képesek a régi helyükre haza menni, gyakran több tíz kilométert is gyalogolva. Ez pedig nagyon veszélyes lehet számukra. 

 

Ne feledd a cicádnak mindennap friss vizet és ételt kell adnod. Színezd ki a képet!

A színező letölthető innen.