Mit kell megfontolnod, mielőtt új családtagot fogadsz otthonodba egy cica személyében

Amikor cicát szeretnél gondolj arra, hogy nagyon sok cica él gazdi nélkül az utcán, köztük nagyon sok szelíd cica van. Nagyon sok cicáról gondoskodnak, de az utcán nincsenek biztonságban. Számukra az örökbefogadás az életben maradást jelenti. Menhelyeken is nagyon sok cica él várva a gazdijára. Válasz cicát közülük, hogy biztonságban, szeretetben élhessenek. Légy a megmentőjük!

A macskák átlagosan 13-17 évig élnek. Ha cicát szeretnél társadul, akkor ennyi ideig számít Rád, hogy gondoskodol róla! A cicák is ragaszkodnak a gazdájuk, főleg idősebb korban megviseli őket a változás.

A cicáddal az első utad az állatorvoshoz vezessen. Itt egy általános vizsgálaton esik át. Kap féreghajtót és ha egészséges megkapja az első oltását, mely megvédi a fertőző betegségektől.

Amikor a cicák felnőnek ivaréretté válnak és szaporulatra kell számítani. Ezt gyakran már 6-8 hónapos korukra elérik. Az egészségük és a szaporulat megelőzése érdekében fontos, hogy a cicádat ivartalanítsd!

A cicák mesterien tudják titkolni a betegségüket és legtöbbször a fájdalmat is. Ezért a cicáddal minden évben látogasd meg az állatorvosotokat, ahol alaposan megvizsgálják és megkapja az éves oltását is.

A cicának szüksége van néhány alap felszerelésre: etetőtányér, vizes tányér, alomtálca, kaparófa, játékok, hordozó és meleg, kényelmes fekhely, fű. Minden felszerelését tisztán kell tartani, mert a cicák nagyon igényesek.

Ha már van másik cicád vagy esetleg más állatod, akkor óvatosan és fokozatosan szoktasd őket egymáshoz. Mivel a cicák ragadozók, így vannak állatfajok, amikkel nehezen összeszoktathatók pl a madarak, halak. Célszerű lehet őket külön zárva tartani.

A cicák emésztő rendszere nagyon érzékeny. Mindig a cicád korának megfelelő táplálékot válaszd, és ha bármilyen egészségügyi problémája van, akkor beszéld meg az állatorvosotokkal a legmegfelelőbbet. A tej legtöbb cica számára nem tesz jót, mert laktóz érzékenységük miatt hasmenésük lesz.

A cicákban beépített óra működik, így az étkezések, a játék és a pihenés idejében legyen állandóság. Ne aggódj a cicád figyelmeztetni fog, ha elérkezett az evés vagy a játék ideje.

Sok szobanövény mérgező a cicák számára. Figyelj rá, hogy ezeket ne tartsd a lakásban! Sajnos a cicák leleményesek, és a tiltott dolgokat hamar felfedezik.

A cicák tisztán tartják magukat, fürdetésre nincs szükségük. A rendszeres fésülés azonban segíthet a bundájukat rendben tartani különösen hosszú szőrű fajtáknál. Speciális fésűk kaphatók cicák részére. Persze vannak cicák, akik szeretik, ha fésülik őket és vannak akik menekülnek előle. Én futók a fésű elöl 

A cicák nagyon kíváncsi lények. Ráadásul játék közben gyakran nem észlelik a veszélyt. Biztonságuk érdekében szükség van néhány óvintézkedésre: az erkélyt vond be biztonságos fémráccsal, a mosó- és tisztítószereket, gyógyszereket, valamint könnyen lenyelhető apró tárgyakat gondosan zárd el!  Ne hagyj szabadon elektromos kábeleket, mert sok cica szereti rágcsálni őket.

Ha úgy érzed, hogy van türelmed egy kíváncsi, minden lében kanál cicával megosztani az életed és élete végéig tudod vállalni, hogy igényei szerint gondoskodsz róla, akkor egy cica számára ideális gazdi vagy.

 

Hat olyan dolog van a képen, ami veszélyes a cicád számára. Találd meg ezeket, majd színezd ki a képet!

Letölthető innen.