image1 image2 image3

7 éve a kóbor macskák ivartalanításáért

 

Kérjük támogassa az egyesület munkáját a személyi jövedelem adó 1%-ával!

Adószám: 18504743-1-09

Hazánkban 10 ember közül 6 nem él azzal a rendelkezési jogával, hogy befizetett személyi jövedelem adója 1 %-át felajánlja egy nonprofit szervezetnek.
Tartozzon azok közé, akik élnek ezzel a támogatási lehetőséggel, és így tesznek az állatvédelemért!

A Debreceni Cicavilág Egyesület a Debrecenben és a megyénkben gazdátlanul élő, a helyi közösségek által etetett kóbor macska kolóniák ivartalanítását vállalta fel és végzi, hivatalosan már 7 éve. Célunk, hogy a kóbor macska kolóniák létszámát kordában tartsuk, a további szaporulatot megelőzzük és a meglévő egyedek egészségi állapotát javítsuk.
A nem kívánt szaporulat megelőzése életeket ment, mert a megszülető utódok gyakran szenvednek balesetet, ki vannak téve bántalmazásnak, illetve legyengült szervezetük miatt betegségek következtében halnak meg. Akik közülük elérik az ivarérett kort, újabb nem kívánt szaporulattal terhelik a környezetet.

Az országszerte 3 millióra becsült kóbormacska számot következetes ivartalanítással lehet fokozatosan csökkenteni. A jelenlegi ivartalanítási arány mellett ez több tíz évet is igénybe vehet. Munkánk során a nyugaton és az USA-ban elismert és gyakran alkalmazott TNR (Trap – Neuter – Return, azaz Befogás – Ivartalanítás - Visszahelyezés) módszert alkalmazzuk. Az egyesület tagjai, önkéntesei vagy a cicákról gondoskodók befogják a cicákat és a szerződött állatorvosi rendelőink munkatársai az állatokat általános orvosi vizsgálat, szükség esetén orvosi ellátást követően ivartalanítják, majd az immár ivartalan állatokat az eredeti élőhelyükre helyezik vissza. A visszahelyezést indokolja, hogy olyan sok egyed él az utcákon, hogy számukra nincs elegendő felelős gazda, sem hely ideiglenes befogadóknál, menhelyeken. Továbbá a kiürült területeken a vákuum hatás miatt rövidesen újabb egyedek jelennek meg.

Egyre többen fordulnak hozzánk a lakótelepeken, gyárudvarokon, intézményekben gyakran látott cicákkal kapcsolatban, akiket a helyiek etetnek és a sorsukért aggódnak. Sajnos végleges elhelyezést egyesületünk nem tud biztosítani számukra, de a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében az ivartalanításukban tudunk segíteni!

Népszerű a Gazdis ivartalanítási programunk, amelynek keretében gazdiknak adunk lehetőséget házi kedvencük kedvezményes áron történő ivartalanításához. A program keretében a macskatartók a nőstény macskáikat 11 000 Ft, a kandúr macskákat 5 500 Ft áron ivartalaníttathatják az egyesület szerződött állatorvosi rendelőjében Debrecenben. A kedvezmény az egyesület által kibocsátott kupon felhasználásával vehető igénybe, amelyet az elektronikus úton beküldött pályázatra postázunk a gazdik részére.

Az utcán élő cicák támogatása mellett az ivartalanítás népszerűsítését és a felnövekvő generációk tudatos és felelős állattartásra való nevelését tűztük ki célul.
Rendkívül sok téves elképzelés, mendemonda terjed az ivartalanításról a köztudatban. Általában azt emlegetik fel, hogy az ivartalanítás „természetellenes”; elhízáshoz vezet; a kis kölykök olyan cukik, majd úgyis kerül nekik gazda, és egyébként sincs rá pénz. Nőstény cicák esetében még mindig dívik az a téves feltevés, hogy legalább egyszer fialniuk, kölykezniük kell. Pedig bizonyított tény, hogy az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek. A hormontermelés változása kihat a viselkedésre – csökkenti a kóborlási, szökési kedvet, a cicák szelídebbek lesznek, főleg a kandúrok. A gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy a cicánk szívesebben tartózkodik otthon, ha elmegy is, sokkal kisebb területet barangol be. Miután nem termel többé nemi hormonokat, így a többi macska számára kevésbé érdekes egyed lesz. Nem bocsátkozik verekedésekbe, aminek nemcsak az az előnye, hogy nem tér haza portyázásából csúnya sebekkel, amelyek elfertőződhetnek, de e sebek hiányában számos betegség is megelőzhető.
Mivel az ivartalanítás rutin műtétnek számít mind kutyák mind macskák esetében, az állatorvosok nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek.
Az ivartalanítás egészségügyi és állatvédelmi szempontból is fontos, a felelős állattartás alapja!

Egyesületünk közreműködésével az elmúlt hét év alatt több, mint 800 macska (68%-ban nőstény és 32 %-ban kandúr) ivartalanítását, és ezzel egyidejűleg sokuk egyéb orvosi ellátását oldottuk meg.

Meggyőződésünk, hogy az állatvédelmi tevékenység nem lehet hosszú távon sikeres, ha kimerül a mentésre szoruló állatok elhelyezésének – sajnos sok esetben ideálisnak nem mondható - megoldásában. Egy-egy alom kismacska, akiket ideiglenes befogadóknál elhelyezve, jóérzésű emberek adományaiból felnevelve néhány hét vagy hónap múlva örökbe adnak, csak egy-egy egyed problémáját oldja meg jó eséllyel, de a gyakran ivarosan örökbe adott cicák hamarosan újabb egyedekkel terhelik majd a környezetet, reménytelen és sok pénzt felemésztő örök körforgásban tartva a mentési munkát.

A cél a mentésre szoruló állatok számának csökkentése, amely hosszú távon egy a mainál sokkal jobb minőségű mentést tesz lehetővé. Ennek egyetlen módja az ivartalanítás és ennek népszerűsítése és beépítése a köztudatba. Mi erre koncentrálunk! Erre fordítjuk a támogatóink adományait.

Egyesületünk a céljaival egyetértő és a kóbor cicák szenvedéseit enyhíteni akaró és ennek érdekében cselekedni is kész jó szándékú emberek támogatásával képes a feladatait ellátni. A felajánlásokat folyamatosan várjuk és köszönettel fogadjuk. A kapott összegeket minden esetben és kizárólag a cicák ivartalanítására, orvosi ellátására és életkörülményeinek javítására fordítjuk.

Kérjük, támogassa Ön is állatvédelmi tevékenységünket!
Adószám: 18504743-1-09
Bankszámlaszám: 12052705-01397637-00100001
Paypal: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PayPal donate

Facebook

Luca Tanodája

NEA-UN-16-N pályázat

2020  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates